1 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Vad ska man göra? vattenröret smäller när kranen är stängd

Vad ska man göra? vattenröret smäller när kranen är stängd

Det är relativt vanligt att man stänger av en kran och sedan slår i vattenröret. Detta fenomen kallas tryckhammare, vattenhammare eller vattenhammare. Om det inträffar bör du göra något.

Hur uppstår tryckstötar?

Tryckstötar uppstår i ett vattenrör när vattenpelaren som satts i rörelse plötsligt bryter av, till exempel när en vattenkran stänger snabbt. Vattnet har fortfarande fart och vill ut, men kan inte och kraschar mot ventilen. Den kastas sedan tillbaka och träffar närmaste backventil. Detta skapar smällljud.

Är tryckstötar farliga?

Vid en vattenhammare ökar vattentrycket till många gånger det normala vattentrycket på mycket kort tid. Detta innebär att rör och rördelar kan skadas eftersom de endast är konstruerade för ett visst tryck (t.ex. 10 bar).

Oftast händer ingenting förutom att slå, i värsta fall är det en defekt i kopplingen eller ett sprucket rör.

förhindra vattenhammare

Tryckhammare kan förhindras. Det finns speciella vattenhammarabsorbenter som installeras framför vissa apparater, till exempel en tvättmaskin eller diskmaskin, och absorberar vattenhammaren. Du kan också använda en mjukstartare för pumpar. Detta gör att pumpen startar långsammare och tryckstötar i ledningen förhindras.

Ett annat sätt att förhindra vattenslag är att installera långsamt stängande beslag, speciellt när man spolar toaletten, eller se till att stänga beslagen långsamt.

Men tryckhammare kan också höras, till exempel om ledningarna inte är ordentligt fastsatta i väggen. Detta överför ljudet av vattnet. Det är därför viktigt att fästa vattenrören korrekt vid förläggning och att förse dem med isolering. Själva rörklämmorna bör också ha ett isolerande lager. Då kan ljudet inte längre överföras till andra komponenter och ledningarna vibrerar inte heller.

Weiterlesen:
Omvänd osmosmembran » Struktur och permeabilitet
Ссылка на основную публикацию