0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Att bygga en vattenklocka

Att bygga en vattenklocka

Det finns minst en vattenmätare i alla bostadshus som är anslutna till det allmänna dricksvattennätet. För att bättre kunna identifiera defekter är det vettigt att förstå den funktionella mekaniken hos en sådan räknare. Detta kan möjligen räta ut konsumtionsräkningen!

När vattenmätaren visar fel

Om vattenmätare är kalibrerade enligt föreskrifter och dessutom gör sitt jobb betyder det inte automatiskt att de också fungerar korrekt. Många vattenkunder har svettats en del nerver inför alldeles för höga mätaravläsningar och misslyckade apparatkontroller.

Orsakerna till sådana ogynnsamma situationer, som ofta har lett till rättsliga tvister, är följande:

  • Underliggande defekt är svår att upptäcka
  • Officiella diagnostiska tester avslöjar vanligtvis inte defekten
  • Detta är inget bevis på en felaktig mätning

Att ge upp, skylla på sitt eget vattenkonsumtionsbeteende och helt enkelt betala är inte det enda alternativet. Det som ofta ligger bakom överdrivna mätaravläsningar är defekta mätinsatser. Vid sämre vattenmätare kan detta leda till så kallade rullhopp. En tydlig indikation på detta problem är motsvarande hopp i mätarställningen med flera hundra, ibland till och med med flera 1000 kubikmeter per år.

Vid en officiell inspektion identifieras ofta inte defekten i mätinsatsen, eftersom testning utförs under orealistiska laboratorieförhållanden och ofta under tids- och kostnadspress. Dessutom kontrolleras inte rullräknaren mättekniskt vid officiella inspektioner. Rullhoppen sker dock direkt i rullräknaren och orsakas av luftfickor eller främmande kroppar som förs in av stötar och vibrationer i omgivningen.

Att bygga en vattenklocka

Vattenklockor som uppvisar det namngivna rullhoppsproblemet är typiskt flerstrålehjulsmodeller. Med dem sitter ett pumphjul i enhetens underkropp och drivs av vattnet som rinner genom den. Det finns flera in- och utgångskanaler anordnade symmetriskt och tangentiellt för att säkerställa högre mätkänslighet. Mätinsatsen är placerad i utgångsområdet.

Fläkthjulet överför sin rörelse till rullräknaren, som består av enskilda rullar med displaysiffrorna tryckta på dem. Med våta rotorer sker kraftöverföringen direkt via vattnet som även här sköljer runt disken. I torrkörningssystem är räknaren hermetiskt inkapslad och kopplad till pumphjulet i våtrum via en magnetisk koppling.

Weiterlesen:
Läckande blandare i köket » Vad är problemet?

För att spara material är nummerhjulen ibland för tunnväggiga och därför inte tillräckligt styva för att blockera som tänkt vid fel.

Upptäckten av tecken på slitage som leder till rullhoppning kräver en mycket noggrann undersökning under mikroskop, som vanligtvis endast kan utföras av privata ingenjörskontor.

Ссылка на основную публикацию