0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Vattenmätare installerad felaktigt — konsekvenser och möjligheter

Vattenmätare installerad felaktigt — konsekvenser och möjligheter

Gång på gång händer det att vattenmätare är felaktigt installerade. Det vanligaste misstaget är omvänd installation. Men även mindre fel kan uppstå och leda till felaktiga mätresultat. Nedan finns en översikt över allt du bör undvika.

De vanligaste misstagen vid installation av en vattenmätare

Det är inte bara privata tilläggsvattenmätare för separat debitering, till exempel för trädgårdsvatten, som ibland är felaktigt installerade. Även experter kan göra mindre misstag när de installerar huvudvattenmätare. Resultatet är i princip alltid felaktiga mätningar av enheten. Beroende på typen av installationsfel och mätaren är dessa ibland mindre, men ibland är de betydande.

Följande installationsfel är möjliga:

  • Felaktig installationsriktning
  • Felaktig/saknad packningsinsats
  • oplana eller otillräckligt starka kopplingar

Felaktig installationsriktning

Det enklaste och vanligaste misstaget när man installerar en vattenmätare är att sätta den på fel sätt. Flödesriktningen anges alltid med en pil på mätarhuset – men ofta bara i form av en upphöjd, ofärgad prägling som lätt förbises.

Resultatet med de vanliga vattenmätarna med rullräknare är helt enkelt att räkna baklänges. Inte så illa kan man tycka. Och faktiskt kan baklängeslöpare även användas i domstol i referenssyfte — de ger trots allt en ledtråd överhuvudtaget och kan som ett negativt värde även användas som underlag för affärsbokföring om funktionaliteten är bevisad inom det fastställda felaktig mätperiod. Detta har redan skett i prejudikat (t.ex. dom av den 17.11.2010 november 122 Az VIII ZR 10/XNUMX).

De felaktiga måtten kan dock variera beroende på typ av vattenmätare och andra omständigheter. Till exempel kan smutssilarna som är felaktigt placerade på utloppssidan ha olika grad av inverkan på flödet.

Weiterlesen:
Eftermontering av avkalkningssystem » Så gör du ditt vatten mjukare!

Detaljfel med vissa mätartyper

Mindre fel kan även förekomma vid installation, vilket leder till märkbara mätavvikelser med vissa mätartyper.

Dessa inkluderar framför allt felaktigt insatta tätningar i mätkapsel- eller ventilmätare. Felaktigt placerade eller dubbla tätningar kan i första hand leda till krypvatten, det vill säga otaliga mängder vatten som rinner förbi mätinsatsen. Vid ventilmätare kan en oren ojämn koppling mellan ventilsätet och ventilhus eller ett stigrör som inte är tillräckligt åtdraget leda till läckande vatten.

Ссылка на основную публикацию