0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Vad är färdigparkett?

Vad är färdigparkett?

Frågan om vad färdig parkett är kan besvaras genom att klassificera den och jämföra den med andra golvbeläggningar. Liksom plankor består äkta massiv parkett av trä genomgående, färdig parkett är uppbyggd av flera lager med fanerliknande trädekorationslager. Laminat är en imitation av trä.

Vad är redan färdigt på färdig parkett?

Den mest slående skillnaden mellan färdig och äkta träparkett är redan befintlig yttätning. Efter läggning kan golvbeläggningen användas direkt utan ytterligare arbetsmoment. Golvskivorna, elementen eller panelerna, som för det mesta är försedda med not och fjäder, kan läggas snabbt och enkelt. Den färdiga parketten kan läggas flytande eller limmas över hela ytan. Det lägre virkesbehovet jämfört med äkta träparkett leder till lägre anskaffningskostnader.

Vilka material är förbehandlad parkett gjord av?

Beroende på tillverkare och produkt är det övre dekorativa lagret av äkta trä några millimeter tjockt ett eller två lager från annat material. Följande underbyggnadsmaterial används:

  • fiberskiva
  • HDF
  • Barrträ
  • spånskiva
  • plywood

Flerskiktsstrukturen säkerställer större dimensionell noggrannhet, eftersom de limmade komponenterna reagerar mindre starkt på effekterna av fukt och temperatur. Dessutom finns med vissa typer av färdig parkett den mekaniska funktionen hos en baksida av trä limmad på undersidan, vilket balanserar svullnad och krympning genom att «motverka».

Kan färdig parkett fräschas upp?

Färdiggjord eller flerskiktsparkett har ett dekorativt lager av äkta trä, som har olika tjocklek. Jämfört med äkta träparkett är en av nackdelarna med färdig parkett att den kan slipas ner mer sällan. Eftersom tätningen redan har lagts på fabriken behöver ny färdig parkett ingen första slipning. Tjockleken på dekorskikten varierar mellan två och sex millimeter beroende på produkt. Färdig parkett kan bli upp till cirka fyra millimeter en till två gånger slipas ner, två till tre gånger i fem och sex millimeter.

Vilka är de fysiska egenskaperna hos färdig parkett?

Den högre dimensionsnoggrannheten på grund av mindre svällning och krympning är särskilt fördelaktig i rum med fluktuationer i luftfuktighet och temperatur (badrum, golvvärme, uterum). I torra livsrum Svullnad och krympningsbeteende nästan inte märkbar, särskilt med full yta limning. Flytande installation rekommenderas dock eftersom den begränsade möjligheten till bearbetning förr eller senare gör det nödvändigt att byta ut den. Stötljudsisolering i panelform (filt, hårt skum, mineralull) bör absolut läggas under den färdiga parketten, vilket inte bara minskar ljudutvecklingen, utan också förenklar uppfräschningen genom att förhindra vibrationer.

Weiterlesen:
Läggning av laminat - ➱ Kostnader och tips 【Uppdatering: 2022】

Vilka kvalitetsegenskaper finns det för färdig parkett?

Kvaliteten på konstparkett kan ses mest slående i träslaget och tjockleken på slitskiktet. Bland de billigare träden finns björk, bok, ek, ask och barrträd. Ett slitlager är av högre kvalitet Hardwood såsom lönn, körsbär, valnöt och teak. de slitageskiktets tjocklek börjar från två millimeter. Ju tjockare detta dekorativa lager, desto högre kvalitet på den färdiga parketten. En annan kvalitetsegenskap är nötningsbeständigheten hos den fabriksapplicerade tätningen, som sträcker sig från blank till matt.

Tips: Kompensera med stegljudsisolering
För att lägga färdig parkett flytande behöver du en jämn och slät yta. Det kan i liten utsträckning kompenseras genom att lägga ut fotljudsisolering i form av mattor
Ссылка на основную публикацию