0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Tvättmaskinen luktar

Tvättmaskinen luktar

Vi använder faktiskt tvättmaskinen för att rengöra textilier. Eftersom vi använder en mängd olika fräscha och blommande doftande medel kan det till en början låta lite paradoxalt när tvättmaskinen plötsligt luktar. De som söker råd får då ofta ett åtminstone delvis felaktigt svar. Det är desto viktigare för oss att förklara för dig i detalj var orsakerna till en illaluktande tvättmaskin faktiskt finns.

Fel spreds snabbt, särskilt på Internet

Den kritik som nämndes inledningsvis är inte helt utan anledning. Särskilt när det gäller artiklar som är avsedda att hjälpa människor, överförs mycket saker från befintliga sidor, med andra ord, till deras egna sidor. Om du tittar på olika sidor kommer du att upptäcka att det alltid finns en märklig likhet i innehållet på vissa sidor, in i minsta detalj.

Den illaluktande tvättmaskinen och endast delvis korrekta lösningar

Vi vill inte bara ta tydligt avstånd från detta i internjournalen. Framför allt handlar det om att ge dig information som verkligen är värdefull för dig, med vars hjälp du kan åtgärda en situation. Den illaluktande tvättmaskinen är just ett sådant fall.

Du kommer att få råd på många sidor att du bör tvätta i varmt vatten. Bakterierna som är ansvariga för bildandet av lukter i en tvättmaskin skulle bara uppstå på grund av trenden mot att tvätta med vatten som inte längre är riktigt lika varmt och skulle orsaka motsvarande mustighet.

Trots den låga tvätttemperaturen ska maskinen inte lukta lustigt

Men det är bara delvis sant. Tvärtom: om du följde råden skulle du också behöva byta till lämpliga grovtvättmedel och du skulle få en massiv ökning av energikostnaderna – utan anledning, enligt vår mening. Först grunderna om bakterier.

Förhållanden under vilka bakterier förökar sig

För det första behöver bakterier en speciell miljö där de kan trivas särskilt bra. Ju kallare en plats blir, desto mer saktar denna multiplikation ner. Vi använder denna princip i kylskåpet. Detta är också anledningen till att maten där inte är permanent, utan bara har längre hållbarhet – bakterierna förökar sig mycket långsammare.

Weiterlesen:
Lågtryckskran » Varför rinner inte kallt vatten?

Torr, frisk luft är gift för luktframkallande bakterier

Men det finns en andra effekt i ett kylskåp som knappt märks: luften i kylskåpet är torr. Bara för att luften är kall kan den absorbera betydligt mindre vatten. Av detta följer att bakterier absolut behöver följande miljö för att föröka sig optimalt:

  • Vatten
  • Feuchtigkeit
  • i samband med detta, om möjligt, inget frekvent utbyte av luft

Tack vare bättre tvättmedel är även lägre tvätttemperaturer möjliga

Det är faktiskt sant att det finns en trend mot att tvätta med kallare vatten. Detta beror på att konventionella tvättmedel (och blekmedel) kräver höga temperaturer för att utveckla sin fulla potential.

Men tvättmedelsindustrin står inte still. Fler och effektivare tvättmedel utvecklas som rengör effektivt även vid temperaturer mellan 20 och 30 grader Celsius. Den nuvarande nedre gränsen är dock 20 grader. Med ännu «kallare» vatten minskar rengöringskraften.

Dödar en varmtvätt verkligen alla bakterier?

Nu förknippar vissa människor mångfalden av bakterier i en tvättmaskin med att tvätten inte längre är lika varm. Orsak: många bakterier dödas endast vid temperaturer över 80 grader Celsius.

Varmvatten dödar inte alla bakterier

Det är sant än så länge. Men det finns också många bakterier i en tvättmaskin som du inte kan döda ens genom att koka under lång tid. Att rengöra en tvättmaskin med en vanlig varmcykel har förstås sina fördelar. Men de finns på annat håll. Naturligtvis är det alltid bakterierna som orsakar unken lukt i en tvättmaskin. I de flesta fall är ursprunget dock mycket enklare.

Vanligtvis en vardaglig orsak: en stängd lucka

Vi människor brukar alltid ha allt snyggt och snyggt. Så även tvättmaskinen. Och en stängd tvättmaskin ser mycket snyggare ut än en som är öppen. Så tvättmaskinen hålls stängd större delen av tiden mellan tvättcyklerna.

Weiterlesen:
Rengöring av handfat i granit » De bästa rengöringsprodukterna

Den perfekta miljön för bakterier i den stängda tvättmaskinen

Det är just det klimatet där bakterierna kan föröka sig underbart. Det sker inget luftutbyte, och värme kan inte heller strömma ut (som också i liten utsträckning genereras av bakterierna själva). Om du bara öppnar lastluckan och även tvättmedelsfacket en spricka kommer du snart inte längre att kunna uppfatta några störande lukter.

I sällsynta fall andra orsaker

Men om din tvättmaskin fortsätter att stinka (det gäller särskilt om tvätten stinker efter tvätt) finns det mer långtgående orsaker. Detta kan bland annat vara luddfiltret.

tips och tricks
Du hittar luddfiltret i basytan på din tvättmaskin. Var exakt (sidan, framsidan, baksidan) finns i bruksanvisningen för din tvättmaskinstillverkare. Vanligtvis är det ett skruvlock. Bakom den finns en långsträckt såll som man helt enkelt kan dra ut, men senast när man drar ut sållen kommer en enorm ström av vatten ut med den. Så vidta lämpliga försiktighetsåtgärder. Vissa tvättmaskiner har förutom luddfiltret även en avloppsslang med plugg så att man kan hålla slangen direkt över en behållare.

Likaså kan en läcka ha bildats vid pumpen eller slangarna och det utströmmande vattnet kan samlas i botten av maskinen. Dessutom kan du behöva reparera tvättmaskinen om pumpen inte längre fungerar som den ska och restvatten från den senaste tvättcykeln kan rinna tillbaka in i trumman. Uteslut alla andra möjligheter först.

Ссылка на основную публикацию