0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Tunnformat klinker: mått och användning

Tunnformat klinker: mått och användning

Klinker finns i flera format. Detta ger olika optiska effekter. Ett format är det tunna formatet. Du kan ta reda på vad som ligger bakom i den här artikeln.

Tunt format klinker

Tegel och klinker hade förr ganska olika dimensioner. Vissa var något större, andra mindre, beroende på tillverkare. Det ändrades när först Empire-formatet och sedan Normal-formatet introducerades. Med det senare formatet blev det möjligt att anpassa tegelytorna till det metriska systemet, som nu användes internationellt.

Under tiden finns det dock även andra format, som det långa formatet eller det tunna formatet.

Klinker i tunt format betecknas med förkortningen DF och har måtten 240 x 115 x 52 mm (L x B x H).

Effekt av en fasad med tunnformat klinker

DF-klinker är tunnare än de i standardformatet, men har samma längd. Detta gör att fasadbeklädnaden ser lite lugnare och mer delikat ut. Denna effekt är särskilt populär i moderna bostadshus.

materialförbrukning

Om du vill täcka din vägg med tunnformatsklinker får du räkna med att du kommer att behöva mer tegel än för en vägg av vanlig klinker. Mer exakt betyder detta: Du behöver 64 stenar per m2. Som jämförelse: för en klinkervägg i normalformat behöver du bara räkna ut 48 tegelstenar.

Skillnaden är särskilt märkbar i bearbetningen. Man måste bygga fler tegelstenar ovanpå varandra. Av denna anledning rekommenderas det att du med tunna tegelstenar (liksom långa tegelstenar) anlitar en proffs för att göra tegelfasaden och endast gör jobbet själv om du har erfarenhet av murararbete. De många stenarna är annars helt enkelt för komplicerade att hantera. Men som sagt, detta är bara rekommendationer.

Weiterlesen:
Trävård med bivax » Hur man gör vårdprodukten
Ссылка на основную публикацию