0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Ångspärr på trätaket i badrummet: vett eller nonsens?

Ångspärr på trätaket i badrummet: vett eller nonsens?

En ångspärr är utformad för att skydda isoleringen från inträngande fukt. Det är nödvändigt där ett trätak med isoleringsmaterial ska installeras, vanligtvis på vinden. Men det kan också vara användbart i badrummet.

När ska man installera en ångspärr i badrummet?

Ångspärren har att göra med värmeisoleringen av ett hus. Utsidan kommer att isoleras, det vill säga väggarna och vinden. Undertaken är vanligtvis isolerade vid golvläggning. Värmefördelningen i ett flervåningshus regleras inte bara av uppvärmningen. Det är också viktigt om rummen över och under en lägenhet är uppvärmda.

Om du vill installera ett trätak i ett badrum som ligger under ouppvärmda rum bör du isolera det så att det inte ger för mycket utrymme för vattenånga att sätta sig och mögel att utvecklas.

Placering och installation av ångspärren

Trätaket, som ska innehålla en ångspärr, ska bestå av följande komponenter:

  • underbyggnaden
  • isoleringen
  • ångspärren
  • takbeklädnaden

För att montera taket, välj en lämplig underkonstruktion och isoleringsmaterial. Du monterar underkonstruktionen och lägger in isoleringsmaterialet.

Nu är det dags för ångspärren. Detta är en folie som tätar isoleringen mot inträngande fukt. Det är viktigt att den inte har några sprickor och att den monteras utan luckor, annars kan fukt tränga in, men den kan inte komma ut och sätter sig i isoleringsmaterialet. Det innebär att man häftar de överlappande folieremsorna på underkonstruktionen och sedan klistrar en remsa med speciell tejp över häftklamrarna. Fäst filmen lufttät på väggen.

Ångspärr vs. ångspärr

Förutom ångspärren finns även ångspärren. De två termerna ska inte användas synonymt, eftersom ångspärr och ångkontroll har olika egenskaper. Ångspärren hindrar fukt från att tränga in från det inre och in i isoleringen, men förhindrar också att fukt tränger in utifrån, till exempel under taket. Ångspärren däremot låter fukt passera från insidan till utsidan när luftfuktigheten utanför är lägre än insidan, men inte tvärtom. En ångspärr, inte en ångskyddsmedel, är lämplig för att isolera ett tak i badrummet som inte är under taket.

Weiterlesen:
Laminatets struktur » De enskilda lagren i en överblick
Ссылка на основную публикацию