0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Trästommeskonstruktion eller lika med ett trähus

Trästommeskonstruktion eller lika med ett trähus

Om det ska vara ett trähus finns det flera alternativ för byggaren: ett gediget timmerhus i trä, ett modernt hus med timmerstomme eller ett prefabricerat hus av trä i panelkonstruktion? Alla typer av träkonstruktioner har sina fördelar och nackdelar. Läs mer här.

Trästommeskonstruktion blir allt populärare

Timmarhus blir allt populärare. Panelkonstruktionen — som ett prefabricerat trähus — kan se fram emot en massiv tillväxt, särskilt de senaste åren.

Trähus byggs också än idag, men som bostadshus och småhus är de sällan den valda designen i jämförelse.

Gemensamma fördelar med alla trähus

Att bygga med trä är definitivt på modet. Alla byggmetoder har den gemensamma fördelen att det till skillnad från solid konstruktion krävs betydligt lägre väggtjocklekar för att uppnå samma isolering.

Med samma yttermått ger detta mer innerutrymme än i ett gediget hus av tegel eller jämförbara byggmaterial. Vikten på ett trähus, oavsett konstruktion, är praktiskt taget alltid betydligt lägre än för ett massivt hus — det betyder att belastningarna på undergrunden och grunden också är betydligt lägre.

Den ekologiska fördelen med trä som byggmaterial sätts i perspektiv över livslängden om man ser till den ekologiska balansen, men känslan av att bo i ett «naturligt» trähus är och förblir betydligt högre än i ett gediget hus.

Timmerhus och deras fördelar

Timmerhus har ett traditionellt och rustikt utseende. Detta är inte för alla, men för många är det det avgörande kriteriet för att välja denna design.

Att bygga ett timmerhus är väldigt enkelt och framför allt väldigt snabbt att göra idag. Det runda eller fyrkantiga virket som används är vanligtvis redan industriellt prefabricerat och pluggas enkelt på varandra och skruvas med olika anslutningssystem.

Sådana prefabricerade byggsatser för timmerhus kan bearbetas särskilt snabbt och erbjuder nästan samma monteringskomfort som panelkonstruktion.

Hög andningsförmåga

Timmerhuskonstruktion är det naturligaste och enklaste sättet att bygga med trä. Att alla träytor inomhus och utomhus inte på något sätt är ångtäta gör att luftkvaliteten i interiören är särskilt hög.

Weiterlesen:
Träbalkar som stolpar för staketet » Monteringsmöjligheter

Träet kan andas fullt på sin insida och utsida och avger även en tydligt märkbar, kryddig och behaglig doft.

Detta är inte alls lika märkbart i timmerhus.

Bättre termisk komfort

Särskilt timmerhus värms upp särskilt snabbt och lagrar värmen i rummet optimalt. Detta är inte fallet på samma sätt med alla trästommesbyggnader och panelbyggnader.

Längre livslängd

Noggrant byggda timmerhus gjorda av högkvalitativt virke har ofta en enorm livslängd. Ett bra exempel på hållbarheten hos denna typ av konstruktion är en timmerkyrka i Petäjävesi, Finland. Trots det hårda klimatet och den ständiga användningen är byggnaden från 1765 fortfarande i gott skick idag, 250 år senare, och kommer sannolikt att förbli så under lång tid framöver.

Kostnad

Kostnaderna för ett enkelt timmerhus är ofta betydligt billigare än för jämförbara byggnader, speciellt för mindre färdiga timmerhus. De kan ofta enkelt beställas och levereras över hela Europa.

Ссылка на основную публикацию