Uppskatta takbelastning genom individuella typer av beläggning
Uppskatta takbelastning genom individuella typer av beläggning
Alla takbeläggningar kan inte användas på alla takkonstruktioner utan problem. Det är viktigt att överväga vikten av takmaterialen. Det visar sig ofta att vissa typer av täckning inte alls är möjliga.
bärförmåga för lutande tak
Ett taks bärförmåga kan endast bestämmas exakt i enskilda fall. Men takstolar har vanligtvis en bärförmåga på cirka 70 kg/m² för genomsnittliga småhus.
vindlast och snölast
Den så kallade vindlasten, som måste beaktas, och snölasterna ingår också. När det gäller framför allt äldre byggnader måste man också ta hänsyn till att snölasten beräknas annorlunda med moderna metoder än tidigare, och högre värden uppskattas vanligtvis.
Om man subtraherar den beräknade vindlasten och snölasten från takkonstruktionens totala bärighet får man den maximala vikt som takkonstruktionen kan bära.
Renovering och PV-system
Vad som också ska beaktas är det faktum att vid de flesta takrenoveringar är en högre belastning på taket oundviklig.
Vill man dessutom ha lite spelrum för att installera några solceller eller ett helt solcellsanläggning så får man räkna mycket noga när det kommer till takläggning. Större PV-system kan lätt väga upp till ett halvt ton.
Något lättare – men dyrare och mindre effektiva – är PV-takpannor, som vissa tillverkare fortfarande erbjuder. Dessa är lertakpannor där PV-element redan är fast integrerade.
Vikt av enskilda takpannor
lertakpannor
Med lertakpannor beror vikten inte bara på modellen i fråga, utan även på sättet den läggs på. Klassiska bäversvansar kan lätt väga upp till 60 eller 70 kg per m². Detta är redan extremt problematiskt för många tak.
Enklare strängar eller sammankopplade plattor är något lättare. Den populära Frankfurt-trosan, till exempel, tar bara maximalt cirka 45 kg/m² till taket med den vanliga läggningsmetoden.
betongtakpannor
Betongtakpannor är ännu tyngre än lertakpannor. Även med en optimal viktbesparande installation kommer du knappast under 50 kg/m² här. Detta är också viktigt om du vill byta från klassiska lertakpannor till betongtakpannor för ett nytt tak.
Vid byte av äldre tak är det alltid lämpligt att få taket statiskt kontrollerat och räknat om. Detta säkerställer att taket kan bära de planerade lasterna. Takläggaren kan också utföra sådana beräkningar.
fibercement
Fibercementpaneler och bältros är å andra sidan betydligt lättare än konventionella lertakpannor eller betongblock. I genomsnitt har fibercementskivor en vikt på cirka 12 — 15 kg per kvadratmeter. Som ett resultat är mycket lättare underkonstruktioner möjliga i nya byggnader, om detta planeras därefter, vilket i sin tur kan spara kostnader.
Takpannor av metall och plast
Plåttakpannor är ännu lättare. I de flesta fall är vikten bara runt 5 kg/m². Detsamma gäller takpannor av plast. Även där är vikten oftast inte mycket högre.
Bitumen shingel tak
Med bitumentakshingel såväl som med Preolite-shingel får man inte glömma att det krävs helformning under, vilket i sin tur ökar vikten. Sammantaget är det dock fortfarande en väldigt lätt takbeläggning och du kan spara lite på värmeisoleringen tack vare helformen.
gröna tak
Med grönt tak eller grönt tak får man räkna med mycket höga takbelastningar. Omfattande gröning är inte ens möjlig på tak med en bärförmåga på mindre än 100 kg/m². Intensiva gröna tak kräver mycket högre bärförmåga.