2 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Ta bort ärg från silver – så fungerar det

Ta bort ärg från silver — hur det fungerar

Silver mattas med tiden, det är ett känt faktum. Kanske får den också gröna fläckar. Men det är förmodligen bara ärg. Det kan tas bort från silver med en mängd olika metoder. Det här inlägget berättar hur.

Verdigris på silver? Nej

Verdigris bildas inte på silver, det bör du veta först. Eftersom ärg är ett kopparsalt av ättiksyra, så det har inget med silver att göra. När silverbestick mörknar beror det på att ytan oxiderar i luften. Och de gröna fläckarna på halsband är från svett som har kommit på silvret.

rengöring av silver

För att bestick och smycken ska se bäst ut måste de rengöras då och då. Detta fungerar på olika sätt:

  • med en mjuk trasa
  • med aska eller tandkräm
  • med aluminiumfolie och saltvatten

polera silver

Du kanske kommer ihåg det från dina farföräldrar: silverbesticken måste putsas om och om igen. Använd en mjuk trasa för detta. Med detta tappar silvret det mörka lagret på ytan.

aska och tandkräm

Tyvärr kommer du inte långt med duken i spår och hörn, eftersom du inte kan bygga upp tillräckligt med tryck för att få silvret att glänsa. Använd i det här fallet en pasta av aska och vatten, eller bara tandkräm. Låt pastan verka ett ögonblick och polera sedan de svåråtkomliga områdena med en tandborste.

Badkaret i aluminium

Du rengör silver inte mekaniskt, utan genom en elektrokemisk process genom att slå in det i aluminiumfolie och lägga det i ett bad med kokande saltvatten. Var försiktig med smycken med stenar: stenarna kanske inte tål kokhett vatten och kan spricka. Låt i så fall vattnet svalna en kort stund.

Förhindra nedsmutsning

Du kan förhindra oxidation av silvret. Det lönar sig till exempel med silverbestick som man sällan använder. För att göra detta, olja in den och linda in den i en trasa. Ytan kommer inte längre i kontakt med luft.

Weiterlesen:
Förhindra svettlukt på polyester » Tips & tricks

Du kan motverka nedsmutsning av smycken genom att inte bära dem under sport eller i duschen. Om du dessutom gnuggar kedjan en kort stund efter att ha använt den så håller den sig vacker längre.

Ссылка на основную публикацию