9 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Ta bort vattenfläckar: 5 material i en blick

Ta bort vattenfläckar: 5 material i en blick

Vattenfläckar kan sitta kvar på en mängd olika ytor. Du kan läsa om hur du blir av med den fula fläcken i den här guiden.

Hur kan vattenfläckar tas bort?

1. Klädsel och kläder: Använd galltvål och destillerat vatten

2. Trä: Lita på matolja, bakpulver och tandkräm

3. Bil: Speciella lackrengöringsmedel med lotuseffekt förhindrar vattenfläckar

4. Burk: Prova huskurer som citronsyra, vinäger, bakpulver eller tandkräm

5. Läder: Det bästa tillvägagångssättet beror på vilken typ av läder

Vilka varianter finns det?

Ta bort vattenfläckar från klädsel och kläder

Våta kläder, ett utspillt glas vatten eller en bortglömd handduk — vattenfläckar på stoppade möbler och kläder är inte ovanligt. Till skillnad från andra ytor kan de dock repareras ganska enkelt. Det är bäst att behandla sådana fläckar på kläder med utspätt tvättmedel eller milt tvättmedel innan du tvättar kläderna som vanligt i tvättmaskinen.

Självklart är soffor, mattor och liknande inte så lätta att tvätta. För dessa klädslar, använd och för att fukta och förbehandla vattenfläcken istället. Torka sedan av den med en hårtork och hjälp till med den om det behövs.

video:

Ta bort vattenfläckar från trä

Olika medel kan också användas för vattenfläckar på trä. Särskilt obehandlat naturligt trä är benäget att de fula fläckarna är svåra att ta bort — så snabba åtgärder krävs. Det är bäst att behandla missfärgningen med en blandning av matolja och salt. Fukta en trasa med denna blandning och torka av kanterna på vattenfläcken tills den inte längre syns.

Alternativt kan en pasta gjord av bakpulver och tandkräm användas för att behandla vattenfläcken på samma sätt. Fön sedan det drabbade området med tillräckligt avstånd. Om fläcken förblir synlig måste träet oftast slipas och skötas.

Weiterlesen:
Kassera bilbarnstolar » Var ska man lägga skräpet?

video:

Ta bort vattenfläckar från bilen

Om kalkhaltigt vatten avdunstar på din billack kan även fula fläckar sitta kvar. Även om dessa är irriterande, kan de inte göra mycket skada på den dyra lacken. De kan sköljas av med ett skonsamt rengöringsmedel. Använd också mjukt, lågmineraliskt vatten och flytta din biltvätt till en sval och molnig dag så att vattnet inte kan avdunsta igen omedelbart.

Många bilrengörare och lackvårdsprodukter löser detta problem genom att skapa en verklig lotuseffekt på billacken. På så sätt rullar nya vattendroppar helt enkelt av och har ingen chans att förvandlas till vattenfläckar. Det är bäst att förnya denna färgbehandling varannan till var tredje biltvätt.

video:

Ta bort vattenfläckar från glaset

Eftersom glas bildar en slät och hållbar yta är vattenfläckar och kalkavlagringar ganska lätta att ta bort. Det spelar ingen roll vilken typ av glasyta det är – tänk på fönster, duschkabiner eller speglar. Det finns speciella glasrengöringsmedel på marknaden som har aktiva ingredienser mot kalk och som löser upp fläcken på mindre än en minut. De behöver bara sköljas med vatten.

Något mer miljövänligt är användningen av huskurer, som kan ha en lika stark effekt. Överst på listan står citronsyra (t.ex. från citronsaft), vinäger, bakpulver och tandkräm. Blanda dessa medel med lite ljummet vatten och gnugga fläcken med en trasa.

video:

Ta bort vattenfläckar från läder

Om det istället har bildats vattenfläckar på läder (som den nya läderkjolen eller dyra mockaskor) bör du utgå från lädertypen. Med mocka räcker det ofta att spraya det drabbade området och sedan torka det med tidningspapper.

Weiterlesen:
Ta bort tefläckar från diskbänken » Inga problem med dessa medel

För slätt läder, å andra sidan, välj en fuktig bomullstrasa och gnugga vattenfläcken med lite skokräm tills kanterna inte längre syns. I allmänhet kan du också välja att använda huskurer för läder, som inkluderar potatisskivor, mjölk, vinäger och lök. Fläcksuddare kan också leda till framgång.

video:

produktrekommendationer

galltvål

För rengöring av fläckar av alla slag är överst på listan. Den är baserad på naturliga råvaror och kan användas för att skonsamt ta bort fläckar från textilier, klädsel och tyger. Vissa galltvålar är utrustade med ett praktiskt borsthuvud, vilket gör målinriktad applicering enklare. Bestäm dig för en dermatologiskt testad produkt och var uppmärksam på tillverkarens information om exponeringstiden.

Destillertes Wasser

Rekommendation

ADAMOL 1896 Destillerat vatten 5,02 liter
9,69 EUR

Det är här

För att skölja ur galltvål och förbehandla vattenfläckar kan du använda tvål som kan köpas i olika förpackningsstorlekar (från literflaskor till stora dunkar). Vattnet ska motsvara produktspecifikationerna enligt DIN EN 13060. Tänk på att destillerat vatten inte är lämpligt att dricka, så rester bör användas i ångstrykjärn, luftfuktare och liknande.

mikrofiberduk

Rekommendation

MR.SIGA rengöringsdukar i mikrofiber, mikrofiberdukar för alla ändamål, ränderfria rengöringsdukar, 12…
14,99 EUR

Det är här

är inte bara lämpliga för damm och ränder på glasögonens linser, utan kan även användas för att gnida bort vattenfläckar. Dessa handdukar är repfria och särskilt mjuka. I de flesta fall är de gjorda av en kombination av polyester och nylon. Leta vid köp efter ett absorberande och luddfritt material som lämpar sig för rengöring i tvättmaskin.

möbelvax

Rekommendation

Clou antikvax möbelvax: tillverkad av naturligt bivax färglöst 375 ml
17,89 EUR

Det är här

Weiterlesen:
Tvätta polyestertäcke » Detta är viktigt att notera

Efter att vattenfläckar slipats av trä eller värmebehandlats med en hårtork bör du göra något bra för naturmaterialet – det är där det spelar in. Gnid in trädelarna generöst med den och använd en naturprodukt gjord av bivax eller linolja. Kontrollera även om möbelvaxet passar din träslag och hur det ska appliceras enligt tillverkarens anvisningar.

Instruktioner: Ta bort vattenfläckar från klädseln i 3 steg

Hur avlägsnas vattenfläckar från klädseln?

1. Fukta vattenfläcken och applicera galltvål, låt den sitta i cirka 10 minuter

2. Tvätta sedan bort galltvålen med destillerat vatten och en mikrofiberduk

3. Låt det drabbade området torka och hjälp med en hårtork

  • galltvål
  • destillerat vatten
  • mikrofiberduk
  • hårtork
  • möjligen gammal handduk

1. Fukta fläcken och applicera galltvål

Strängt taget är vattenfläckar på klädsel kalkrester, därför bör de också behandlas — annars kommer nya fläckar. Fukta det drabbade området och gnugga fläcken med galltvål. Låt sedan huskuren verka i cirka 10 minuter. På färgad klädsel bör du först testa gallsåpan på ett oansenligt område.


Först fuktas fläcken

2. Tvätta ur galltvål

När exponeringstiden har gått ut, tvätta bort galltvålen med lite destillerat vatten och var noga med att inte blötlägga de stoppade möblerna. Dutta sedan en över området för att suga upp så mycket vätska som möjligt. Har du en ångtvätt kan denna även användas nu.


Medlet torkas av med en trasa

3. Torkning

I ett sista steg måste möbeln torka. För detta kan du klappa området torrt med en gammal handduk eller behandla det med en hårtork. Ett minsta avstånd på 15 cm till tyget bör hållas så att inga skador kan uppstå på grund av värmepåverkan.

Weiterlesen:
Ta bort färgfläckar från läder » Så här lyckas projektet

Möjliga problem och lösningar

Hur lätt det är att ta bort en vattenfläck beror i första hand på ytans material – vattenfläckar är svåra att ta bort på vissa ytor, men lätta på andra. Det är därför värt att prova olika tekniker då och då. Trä kan vara särskilt känsligt, varför obehandlat naturligt trä ofta måste slipas ner.

Tips: Förebyggande är den bästa medicinen
Det är förstås bäst om det inte kan bildas vattenfläckar i första hand – så att du inte behöver kämpa med att få bort dem. Använd alltid ett glasunderlägg för träytor och rensa genast upp utspillt vatten på parkett och laminat. Torka våta skor direkt och torka av duschskärmen med en skrapa efter varje dusch.

Vanliga frågor

Hur avlägsnas vattenfläckar från trä?

Fläckar av färskvatten kan behandlas med matolja, trävax eller hushållsmedel. Dessa inkluderar tandkräm och bakpulver. Blanda dessa två ingredienser med lite ljummet vatten och gnid över träet med en fuktig trasa. Envisa och intorkade vattenfläckar kräver ibland att träytan slipas ner.

Hur tar man bort vattenfläckar från glas?

Förutom speciella glasrengöringsmedel finns det även ett antal huskurer som kan användas för glasytor. Dessa inkluderar citronsyra, vinäger, bakpulver och tandkräm. Applicera huskuren på en trasa och gnid in i fläcken innan du torkar av med en fuktig trasa eller sköljer med (destillerat) vatten.

Vattenfläckar på läder — vad ska man göra?

Hur du får bort vattenfläckar på läder avgörs till stor del av lädertypen. Mocka kan behandlas med destillerat vatten och tidningspapper, medan en kombination av bomullstyg och skokräm är lämplig för slätt läder. Huskurer som potatisskivor, mjölk, vinäger och lök är också möjliga.

Weiterlesen:
Kvalster älskar fukt! » Så här bekämpar du skadedjuren effektivt

Hur tar man bort vattenfläckar från klädsel och textilier?

Fukta först vattenfläcken med destillerat vatten innan du behandlar den med galltvål. Låt sedan huskuren verka i cirka 10 minuter. Sedan kan den tvättas av med en mikrofiberduk. Slutligen måste klädseln torka tillräckligt länge — en hårtork påskyndar denna process.

Ссылка на основную публикацию