2 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Utsmyckning i källaren — vad kan du göra?

Utsmyckning i källaren — vad kan du göra?

Det är inte ovanligt att det bildas massiva blommor på källarväggar. I den här artikeln kan du ta reda på vad du kan göra i det här fallet och vad som orsakar blomning. Dessutom hur du känner igen väggsaltpeter på källarväggen.

Blomning och väggsaltpeter

Vanligt utslag på gips är kristalliserade, lösta saltlösningar som lägger sig på väggens yta efter att vattnet den innehåller har avdunstat.

vägg salpeter

Men väggnitrat bildas som ett resultat av en annan kemisk reaktion: i detta fall reagerar ammoniaken som finns i rumsluften med vissa nitrater (t.ex. kalciumnitrat) och leder till kristaller på väggarna. Detta är särskilt vanligt där det fanns rester av exkrementer i eller på murverket:

  • i tidigare stall
  • i källare där djur hölls
  • efter avloppseftersläpningar
Eigenschaftenvägg salpetersaltutslag
bildningBildas genom reaktion mellan ammoniak och kalciumnitratBildas genom urlakning av salter från murverket
FaraHögre, eftersom väggsköljning är möjlig i vissa fall (destabilisering)Gering
renovering krävsJaBorttagning och torkning är tillräckligt
Aussehenganska grumlig, fluffig, hög fuktlagringskapacitet, gulvitolika, mestadels torr och smulig, vitaktig

Borttagning av utblodningar

I grund och botten bör utblomningar tas bort. Mekanisk borttagning med en borste eller spatel räcker för detta. Nya salter avsätts först igen när väggen är våt igen (vattnet i saltlösningen har redan avdunstat).

Men om blomning förekommer oftare i källaren bör du definitivt leta efter orsaken till fuktinträngningen. Utslag som fortsätter att bildas är en signal om att fukt förekommer regelbundet i källaren, vilket kan skada byggnadsväven på lång sikt.

Väggtorkning och avsaltning

I dessa fall krävs professionell dränering av de fuktiga källarväggarna. Dessutom kan väggarna också avsaltas för att förhindra framtida utblomningar. Det finns olika tekniker för detta:

  • tvätta bort salterna från väggarna
  • Kompressteknik (speciella kompresser absorberar salterna)
  • offergips
tips och tricks
Tänk också på att om du permanent vill förhindra utblomningar kan du behöva ta bort de befintliga salterna från gipset («nitratlagrar») och därför flisa plåstret. Det beror på de rengöringsmaterial som används och deras ingredienser.
Weiterlesen:
Måla fasaden en eller två gånger? " Vilket är bättre?
Ссылка на основную публикацию