11 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Ta bort ärg: 3 tekniker i ett ögonkast

Ta bort ärg: 3 tekniker i ett ögonkast

Beroende på underlaget finns det olika metoder för att ta bort ärg. Läs här vad de är.

Vilka alternativ finns det?

Ta bort ärg från koppar

Vitring och korrosion kan orsaka patina på koppar, rostfritt stål och andra metaller, vilket framstår som en grönaktig film och kallas för ärg. Detta så kallade kopparacetat ser inte bara fult ut, utan kan även skada ytan på lång sikt. Ofta drabbas föremål som kopparrör och mässingsdelar.

Se till att inte använda ättiksyra (t.ex. i form av vinägeressens) när du tar bort ärgen. Detta är ofta ursprunget till patinan — kopparacetat bildas främst som ett resultat av en kombination av luft och vinäger. Gnid istället koppar med en halv citron och blanda i salt. Alternativt är en vatten-läskblandning lämplig.

video:

Ta bort ärg från beslag

Beslag är också gjorda av metall och metallföreningar, vilket innebär att vinäger inte kan användas för att ta bort ärg. Förutom specialrengöringsmedel och allroundprodukter kan du i första hand använda hushållsprodukter. En bra möjlighet är användningen av ammoniaklösning – vilket dock kan vara en påfrestning för näsan.

Därför används ofta rengöring med denaturerad alkohol i praktiken. Blanda detta med mjöl och salt för att göra en pasta. Detta måste verka i några timmar innan du försiktigt kan skrapa bort ärget med en keramikhällskrapa. Det bästa sättet att göra detta är att ta bort beslaget i förväg.

video:

Ta bort ärg från trä

Trä är mer kompatibelt när det gäller användningen av olika huskurer. Beläggningen på denna yta består inte av kopparacetat, utan bildas helt enkelt av mossa och lav. Det är därför termen «verdigris» är ganska missvisande.

Välj till exempel mjuk tvål, bakpulver eller soda för att rengöra träytan. Applicera huskuren i en blandning med vatten över ett stort område och låt det verka. Du bör dock undvika att använda en högtryckstvätt. Detta angriper träets yta och förstorar porerna i materialet, så att mossa, lavar etc. snabbare kan sätta sig igen.

Weiterlesen:
Grånar trä » Så görs det

video:

produktrekommendationer

Verdigris på beslag kan behandlas med konventionella huskurer, varför du redan har de flesta produkterna hemma – eller så kan du ta med dem från snabbköpet nästa gång du ska shoppa. Du kan också välja en keramikhällskrapa för att skrapa bort beläggningen. Denna ska vara gjord av högkvalitativt material och ha ett bekvämt grepp.

Rekommendation

miaX professionell keramikhällskrapa — din pålitliga skrapa för kök och hushåll — stabil…
9,95 EUR

Det är här

Denna keramiska hällskrapa är utrustad med ett ergonomiskt mjukt handtag, som ger ett halkfritt grepp även när det är blött. Bladet kan dras tillbaka in i höljet med hjälp av en slid — detta säkerställer också säker förvaring. Skrapan imponerar också med sitt högkvalitativa utförande och höga motståndskraft, så att du kan använda detta verktyg under lång tid.

Instruktioner: Ta bort ärg från beslag i 4 steg

  • skruvmejsel
  • tandkräm
  • matsked
  • Ceranfeldschaber
  • denaturerad sprit
  • mjöl
  • salt
  • åtsmitningsfilm
  • varmvatten

1. beredning

Verdigris fäster sig gärna vid korsningar som är extremt svåra att nå. Det är därför vanligtvis nödvändigt att ta bort styrelementet på beslagen. Innan du påbörjar detta arbete är det bäst att ta en titt på bruksanvisningen, om de fortfarande finns tillgängliga — de berättar hur du bäst går tillväga.


De platser där ärgpinnarna ofta är svåra att nå

Stäng av vattnet. Som ett första steg, stäng av vattnet i relevanta kopplingar. Detta kommer att förhindra att du behöver kämpa mot rinnande vatten när du städar.

Demontera beslag. Först därefter demonteras beslagen. Beroende på modell kan proceduren vara annorlunda. Det finns ofta en liten skruv bakom symbolen för varmt och kallt. Dra försiktigt av detta och lossa skruven. Foton på beställningen kan hjälpa till vid senare montering.

Weiterlesen:
Öka kedjelänksstängsel » Dessa alternativ är tillgängliga

Blanda rengöringspasta. Blanda sedan din rengöringspasta från mjöl, salt och denaturerad alkohol. Använd ca 15 g mjöl och 5 g salt till detta. Fortsätt tillsätta denaturerad alkohol tills du får en tjock pasta. Alternativt kan även ammoniaklösning användas — lukten är dock mycket distinkt.

2. Applicera pasta och låt verka

Applicera pastan på beslagen med en matsked. Se till att lagret är tjockt så att ingen metall kan lysa igenom. Ta sedan matfilm och slå in det hela — detta förhindrar att pastan torkar ut under exponeringstiden. Helst bör detta vara minst två timmar.

3. Rengör beslag

Förnya pastan. Efter att exponeringstiden är slut, gnugga in pastan ordentligt med en gammal tandborste. Detta lossar mekaniskt resterna av beläggningen. Efter det, applicera ett nytt lager av pastan och skrubba beslaget med tandborsten. Var noga med att inte repa materialet.

Skrapa bort ärg. Ta slutligen den keramiska hällskrapan och skrapa bort ärget från beslaget. Du bör också vara försiktig med detta steg. Du kan också rengöra plastringen på detta sätt. Skölj med varmt vatten för att ta bort resterna av din pasta och återställa glansen.

4. Montera beslag

I ett sista steg måste beslaget sättas ihop igen. Använd bilderna eller anteckningarna från förberedelsen som vägledning. Slå också på vattnet igen.

Möjliga problem och lösningar

Envisa ärg är kanske inte lätt att ta bort, så du kan behöva upprepa rengöringen flera gånger. Applicera pastan igen och förläng exponeringstiden. Dessutom kan lätt skrubbning med en nagelborste eller tandborste hjälpa. Försök också att göra blandningen starkare med mer denaturerad alkohol.

Tips: Använd aldrig vinägeressens på metall
Ättiksyra (vanligtvis i form av vinägeressens) kan användas på trä och kullerstenar för att ta bort ärg. Detta gäller dock inte metall — annars bildas en giftig patina där när den utsätts för luft. Den «riktiga» ärgen tas inte bort, utan förstärks. Blötlägg metaller (som kopparmynt eller mässingsdelar) i petroleum istället.

Vanliga frågor

Vilken huskur är bäst för att ta bort ärg?

Beroende på ytan finns det flera huskurer för ärg. En blandning av salt, mjöl och denaturerad alkohol fungerar särskilt bra på beslag. Ammoniaklösning, soda, bakpulver, mjuk tvål och vinägeressens kan också användas till trä och marksten.

Weiterlesen:
Etsning av plåt » Varför ska man inte göra det?

Verdigris, grön tillväxt, mossa — vad är skillnaden?

När vi pratar om «riktigt» ärg är det en kemisk reaktion mellan mässing eller koppar och luft samt ättiksyra. Denna giftiga, blågröna patina har lite att göra med grön tillväxt och mossa — dessa smuts förekommer på trä, sten etc. och växer naturligt.

Hur avlägsnas ärg från trä?

Det bästa sättet att ta bort ärg från trä är att använda läsk eller bakpulver och vatten. Alternativt kan du även använda en högtryckstvätt. Detta förstorar dock porerna på träytor så att grön tillväxt kan fästa snabbare.

Hur tar man bort ärg från beslag?

Stäng av vattnet och demontera beslagen innan du blandar en rengöringspasta gjord av mjöl, salt och denaturerad alkohol. Applicera detta och låt det sjunka in. Ytan kan sedan skrubbas och ärget tas bort med en keramisk skrapa.

Ссылка на основную публикацию