3 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Ta effektivt bort kragsmuts

Ta effektivt bort kragsmuts

Även med perfekt personlig hygien och dagligt klädbyte kan skjortor ofta ha tydligt synlig smuts i krageområdet. Eftersom dessa inte kan tas bort på ett tillfredsställande sätt genom vanlig maskintvätt bör skjortorna i så fall utsättas för en kort manuell förbehandling.

Vilka medel kan man effektivt ta bort smuts från kragen?

För att få bort den så kallade «fettkragen» särskilt effektivt under tvätten bör du applicera ett rengöringsmedel på kragen innan du tvättar den i maskin. Beroende på tygets kvalitet kan du antingen applicera det försiktigt eller arbeta in det i materialet med en mjuk borste. Sist men inte minst har följande metoder visat sig vara effektiva:

  • flytande tvättmedel
  • Diskmedel
  • salt och rödsprit
  • Rengöringsmedel med oxiderande verkan för att ta bort fläckar
  • Hårschampo (för fett hår)
  • tvättsoda
  • bakpulver
  • galltvål
  • klorrengöringsmedel

Icke flytande ämnen som tvättläsk eller bakpulver ska såklart först blandas med lite vatten till en mosig konsistens innan de kan fördelas bra på skjortkragen. Efter att ha applicerat ett tvättmedel på kragen ska den sedan få verka i minst 10 till 15 minuter innan du lägger dina skjortor i tvättmaskinen för vidare tvätt.

Vilka problem kan uppstå när man tar bort envis smuts?

Det finns ett antal komplikationer i samband med rengöring av skjortor. Så det kan vara så att kragsmutsen inte försvinner lätt vid vanlig tvätt eftersom textiltyget som används endast kan tvättas i relativt låga temperaturer upp till runt 40 grader Celsius. Dessutom är aggressiva rengöringsmedel som klorblekmedel eller fläckborttagningsmedel inte lämpliga för färgade skjortor, eftersom de kan ta bort originalfärgen från tyget tillsammans med smutsen och därför inte är färgäkta. Du bör därför endast använda sådana medel för att rengöra vita skjortor eller åtminstone testa färgbeständigheten på ett oansenligt område först. Regelbunden behandling med aggressiva rengöringsmedel i kombination med den mekaniska belastningen som orsakas av arbete med en borste kan också leda till permanenta skador på textilväven.

Mild men kraftfull rengöring: rakskum

Rengör du skjortor särskilt ofta och speciellt om du har ömtåliga tyger bör du använda rakskum som rengöringsmedel. Detta appliceras också helt enkelt på kragen före tvätt och masseras försiktigt in i tyget. Efter en exponeringstid på upp till en timme stoppas skjortan i tvättmaskinen tillsammans med det applicerade rakskummet. Rakskum är mindre aggressivt mot tyger och färgämnen än många andra rengöringsprodukter. Använd helt enkelt en billig standardprodukt utan färg- eller dofttillsatser för att uppnå särskilt effektiva rengöringsresultat utan några obehagliga överraskningar.

Weiterlesen:
Tinker varmvattenflaska » Fina idéer och tips
Ссылка на основную публикацию