0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Ta bort fläckar på en träbets

Ta bort fläckar på en träbets

Fläckar kan uppstå på många sätt på en glaserad träyta. Garvsyra och grått trä kan tränga in och orsaka missfärgning. Vatten skapar synliga kanter i vissa fall. Mögelfläckar är inte ovanliga, särskilt i nordliga lägen. Fågelspillning och annan smuts kan ofta tas bort från träbets.

Träbets är användbart men komplicerat när det kommer till bets

Glaserade ytor bildar ett skyddande skikt, som dock, med undantag för särskilt tjocka tjockskiktsglasyrer, stänger träporerna mindre och inte bildar en skyddsfilm på ytan. Till skillnad från tätningsfärger är träbets designad för att skydda träämnet från insidan.

Denna egenskap gör att fläckar endast kan slipas bort med mycket tränötning och är inte alltid möjligt med inre träspecifika orsaker. Det går inte heller att polera träytan, förutom med vissa tjockskiktsglasyrer.

Skydda trä från konstruktivt från fläckar

Träbets skyddar även träet bra utvändigt om det inte kommer i kontakt med «fel» trä. Träskydd mot fukt och direkt solljus är viktigare än med lackade och tätade beläggningar. Om trä glaseras utomhus bör det åtföljas av ett konstruktivt träskydd. Förutom lång livslängd minskar tendensen till missfärgning.

Fläckar och smuts kommer inifrån

Ljusa träbetsar utomhus ger endast ett begränsat skydd mot garvsyra och lignin som läcker ut från träet. Det lilla antalet färgpigment ger inte tillräckligt skydd mot UV-strålning. Om lignin kommer ut och når en fuktig träyta bryts det ned där. Denna process orsakar trä grå. Ek är särskilt känsligt, även om det är ett trä av hög kvalitet (högt garvsyra- och lignininnehåll).

Mörkning med motsvarande färgtoner på glasyren gör att fläckarna blir mer framträdande med en fördröjning. Fläckblekning med sura medel ger ljusa fläckar som kan vara lättare att jämna ut med en fräsch glasyr än mörka fläckar.

Weiterlesen:
Är lödning giftigt? » Hur farliga är ångorna?

Kontaminering från yttre påverkan

Mjukt regnvatten innehåller ingen kalk, vilket eliminerar huvudorsaken till vattenmärken. Fågelspillning tas bort med en borste och vatten.

tips och tricks
Du kan dölja betsat glaserat trä genom att måla med en täcklack i den ljusaste tillgängliga färgnyansen enligt transparens. Den täcker fläckar och bevarar korn och struktur i mindre utsträckning.
Ссылка на основную публикацию