0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Ta bort eller demontera en dörrkarm

Ta bort eller demontera en dörrkarm

Vid en lägenhetsrenovering eller reparation kan det bli nödvändigt att ta bort eller demontera den gamla dörrkarmen. Är det en enkel dörrkarm i trä är demonteringen relativt enkel.

Hur man tar bort eller demonterar en dörrkarm i trä

Du kan behöva ta bort en dörrkarm vid renovering av lägenheten, till exempel om de gamla dörrkarmarna inte längre passar i lägenheten eller är för gamla och skadade. Naturligtvis kan du även utföra utbyggnaden själv, den sker i flera steg:

  • Först måste du haka av dörren.
  • Den gamla dörrkarmen måste oftast skäras upp för borttagning.
  • Lossa sedan de enskilda delarna från väggen.
  • Ta bort varje bit med en hammare och mejsel eller en bände.
  • Var försiktig så att du inte skadar väggen.
  • Såga inte den gamla dörrkarmen för nära golvet.

Vad du bör vara uppmärksam på i detta arbete

En gammal dörrkarm går oftast inte att ta bort i ett stycke då den går nästan hela vägen runt dörröppningen (förutom golvet). Därför måste man oftast klippa den flera gånger. När du gör det, se till att du sågar igenom respektive punkt i dörrkarmen helt om du inte kan få bort dörrkarmen eller motsvarande sektion. Kapa dock inte dörrkarmen för nära golvet och du ska inte heller skada väggen när du sågar karmen. I många fall sträcker sig dörrkarmarna något in i golvet. För att lättare kunna ta bort ramen i efterhand bör den sticka ut ett visst avstånd från golvet.

Ta bort de enskilda delarna

Du kanske kan lossa de större bitarna för hand genom att flytta dem fram och tillbaka och ta bort dem. Du kan använda en hammare, en mejsel och en kofot som verktyg för att lossa de fastnade delarna och sedan ta bort dem. Om större bitar inte går att lossa från väggen utan problem, såga av dem lite mindre vid behov och ta sedan bort respektive bit i flera arbetsmoment.

Weiterlesen:
Måla dörrar » Vilken färg passar?

Se till att du har tillräckligt skydd

Tänk på att detta arbete innebär damm och smuts. Skydda dig därför med lämpliga handskar, skyddsglasögon och vid behov en dammmask. Handskarna förhindrar också att du skadar dig när du sågar och sedan tar bort de enskilda delarna. Glasögonen förhindrar att splitter kommer in i dina ögon. Skydda dock även de omgivande områdena från damm och smuts och täck möbler eller golv med lämpliga medel.

Efter att ha tagit bort dörrkarmen

Innan nya dörrar installeras kan du behöva anpassa dörröppningen till storleken på den nya dörren. Fortsätt med detta arbete mycket noggrant så att den nya dörrkarmen senare kan sättas in ordentligt i väggöppningen.

Ссылка на основную публикацию