22 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Ta bort färsk och torkad akrylfärg

Ta bort färsk och torkad akrylfärg

När det gäller akrylfärg på kläder måste du agera snabbt – torkade fläckar är svåra att få bort. Alla användbara metoder finns här.

Hur tar man bort akrylfärg från kläder?

Om akrylfärgen fortfarande är fräsch, avlägsnas den bäst från kläderna med en fläckborttagare. Men om färgen har torkat måste ett lösningsmedel som tvättsprit, petroleumsprit eller hårspray användas. Plagget ska sedan läggas i tvättmaskinen.

Hur man tar bort akrylfärg från kläder

När man har att göra med akrylfärg kan det snabbt hända att färgen av misstag kommer på kläder. I sådana fall bör åtgärder vidtas snabbt — ju tidigare fläcken tas bort, desto större är chansen att ingen missfärgning finns kvar på tyget. Färsk akrylfärg är vattenlöslig, så den kan rengöras med ett enkelt fläckborttagningsmedel.

Om färgen däremot torkar upp eller till och med torkar upp finns ofta rester kvar. I sådana fall räcker det inte längre med vatten och ett lösningsmedel måste användas. Förutom isopropanolbaserad tvättsprit finns det även några huskurer som kan användas. Exempel inkluderar aceton (som ofta finns i nagellackborttagare), mineralsprit och hårspray.

produktrekommendationer

Ta bort akrylfärg från kläderna

För att ta bort akrylfärg från tyger kan antingen ett fläckborttagningsmedel användas för färska spår av färg, eller ett alkoholbaserat lösningsmedel för äldre färgrester. När du gör ditt val, se till att produkten är fri från dofter och färgämnen och är kompatibel med kläder. Dessutom är det värt att hålla ett öga på förpackningens omfattning.

Denna fläckborttagare är en förtvättspray för flera fläckar som är designad för att användas direkt före en tvättcykel i tvättmaskinen. Den tränger djupt in i tygets fibrer och förhindrar att akrylfärgen sätter sig. De första resultaten kan observeras efter bara 30 sekunder.

Rekommendation

Isopropanol IPA 99,9% — tvättsprit 1 liter
11,90 EUR

Det är här

Weiterlesen:
Plåtkula - TOPPA rekommendationer & guide att köpa

Om fläcken däremot har torkat kan denna tvättsprit användas. Alkoholhalten i isopropanol är 99,9%, så att förutom färgfläckar kan fett, lack och till och med harts tas bort. Rödsprit är fri från färgämnen och dofter och avdunstar utan att lämna några rester. Det finns inte heller några obehagliga lukter under användning.

Instruktioner: Ta bort färsk akrylfärg från kläderna i 3 steg

 • duk
 • tvättmaskin
 • fläck
 • Vatten

1. Tvätta av med kallt vatten

Så länge fläcken fortfarande är färsk bör du agera snabbt. Håll kläderna under kallt rinnande vatten och gnugga försiktigt över färgämnesresterna för att lossa det från tyget. En stor del av akrylfärgen kan redan tvättas bort.

Färsk färg kan ofta lätt sköljas ur

2. Applicera fläckborttagningsmedel

Så fort det inte kommer mer färg från tyget används fläckborttagningsmedlet. Spraya generöst på det drabbade området och gnugga försiktigt in med en trasa. Upprepa detta steg tills tyget inte längre tappar färg. Låt sedan fläckborttagningsmedlet verka enligt tillverkarens anvisningar.

3. Sätt i tvättmaskinen

Efter att exponeringstiden har gått ut kan plagget redan läggas i tvättmaskinen. I de flesta fall kommer det varma vattnet att se till att fläcken tas bort helt. En liten missfärgning kan dock finnas kvar på ömtåliga eller ljusa tyger.

Instruktioner: Ta bort torkad akrylfärg från kläderna i 3 steg

 • duk
 • tvättmaskin
 • Lösningsmedel (t.ex. tvättsprit
 • Mineral sprit
 • aceton eller hårspray)
 • fläck
 • Vatten

1. Badda fläcken med lösningsmedel

Om akrylfärgen redan har torkat eller har torkat måste du ta till starkare vapen. Dutta ett lämpligt lösningsmedel (som gnidningssprit, mineralsprit eller aceton) på det drabbade området med en trasa. Det är bäst att i förväg kontrollera på ett diskret testområde om lösningsmedlet och ämnet är kompatibla.

Weiterlesen:
Automatsvarv - TOP rekommendationer & guide att köpa

2. Applicera fläckborttagningsmedel

Låt lösningsmedlet verka kort och kontrollera om färgfläcken redan har lösts upp. Ibland kan det vara vettigt att prova flera olika rengöringsprodukter för att hitta den mest effektiva kandidaten. Applicera sedan ett fläckborttagningsmedel på området och låt det sitta tillräckligt länge.


Fläckborttagningsmedlet bör verka ett tag

3. Sätt i tvättmaskinen

Även med torkade akrylfläckar slutar det sista borttagningssteget i tvättmaskinen. Tvätta kläderna som vanligt och kontrollera sedan om fläcken fortfarande finns kvar. Lägg aldrig plagget i torktumlaren medan detta fortfarande är fallet! Om det behövs, upprepa de föregående stegen tills fläcken är borta eller slutar blekna.

Möjliga problem och lösningar

Om akrylfärgen redan har torkat kan den utvecklas till en särskilt envis fläck. Fullständig borttagning är ofta svårt — även efter flera rengöringscykler. Testa i så fall olika rengöringsprodukter och se vad som fungerar bäst på tyget. OBS: Testa alltid på en osynlig plats om respektive lösningsmedel är lämpligt!

Tips: förebyggande istället för borttagning
Den som har skadan behöver inte oroa sig för förlöjet — det bästa sättet att få bort det är förstås att inte låta fläcken utvecklas i första taget. När du arbetar med akrylfärg är det bäst att bära en målarsmocka eller andra skyddskläder för att skydda dina kläder direkt. Avsedda «arbetskläder» för målning finns också.

Vanliga frågor

Vilken är den bästa metoden för att ta bort akrylfärg?

Det bästa sättet att ta bort akrylfärg beror främst på underlaget. Fuktig färg kan lätt tvättas av till exempel penslar och plast medan torkade rester måste behandlas med alkoholbaserade medel (som borstrengöringsmedel och rengöringssprit).

Weiterlesen:
Diesel nödkraftsgenerator - TOP rekommendationer & guider för köp

Kan t-shirts målas med akrylfärg?

Faktum är att akrylfärg kan användas för att visuellt förbättra t-shirts och liknande. Färgen håller sig bra och håller i några tvättar. Var uppmärksam på ett ganska tunt lager färg, annars hårdnar tyget.

Vad är det bästa sättet att ta bort akrylfärg från kläder?

Så länge akrylfärg är färsk och fuktig förblir den vattenlöslig. Den kan behandlas med fläckborttagningsmedel och tvättas ur. Torkad akrylfärg ska däremot förbehandlas med ett lösningsmedel.

Hur får man ut torkad akrylfärg ur kläder?

För att få bort torkad akrylfärg från kläderna måste den duttas med isopropanol, aceton eller mineralsprit. Efter en kort exponeringstid, tvätta i tvättmaskin. Fläckborttagning på ljusa tyger är dock inte alltid framgångsrik.

Ссылка на основную публикацию