1 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Tätning av trä: Vilket medel är bäst?

Tätning av trä: Vilket medel är bäst?

Träytor behöver effektivt skydd mot fukt, smuts och mekaniska skador. Olika medel med olika egenskaper finns för detta: Vill du lacka, olja eller vaxa ditt trä för tätning? Tjockskiktsglasyrer kan också vara extremt effektiva som skyddande beläggning inomhus och utomhus.

Hur förseglades träet innan?

Med råvirke kan du fritt välja vilket ämne du använder för tätning. Tidigare behandlat trä bör dock tätas med samma medel som användes tidigare — om du inte helt tar bort den gamla finishen.

Att välja fel finish för trä som redan har tätats kan resultera i färgskador som sprickor och flagning. Då är allt ditt arbete värdelöst – och du måste helt slipa ner eller kemiskt behandla ditt virke.

Tätning av trä med lack: fokus på effektivitet

Lack är det bästa verktyget för många gör-det-själv-are när det kommer till att täta trä. Tjockskiktsglasyr har en mycket liknande effekt: De bildar ett fast skyddande lager på träytan och kan berikas med färgämnen för att förstärka utseendet.

Men vilken färg är bäst? Vi har satt ihop en liten lista som hjälper dig att välja. Så lär du dig om egenskaperna hos de viktigaste beläggningarna.

  • Vattenlösliga akrylfärger är lösningsmedelsfria och därför särskilt bra för din hälsa. De täcker dock ofta inte det första skiktet, men gulnar inte med åren.
  • För golv, använd parkett eller trapplack
  • Mycket använda ytor kan även täckas med en båtlack.
  • Även om polyuretanfärger är extremt robusta, gulnar de ofta med tiden.
  • Alkydhartsfärger innehåller lösningsmedel, de håller även fukt ute till viss del och gulnar inte.

Täta trä med olja: betona naturlighet

Naturliga oljor tränger djupt in i träet och har en vårdande effekt. Efter härdning ger de ett bra djupskydd utan att den naturliga ytan förändras för mycket: träolja mörknar träet lite och framhäver ådring behagligt.

Weiterlesen:
Köp billiga kalksandsten - jämför priser och tips

Specialoljor för trä skyddar till viss del mot fukt. Även om sådana beläggningar slits ut relativt snabbt, kan de också enkelt förnyas genom att gnugga dem med en trasa.

Hård olja är särskilt lämplig för tätning av golv och trätrappor, den blandas med härdande vax. Innan olja behandlas bör ytan slipas kort.

Täta trä med vax

Speciellt möbelvax vårdar träet precis som högkvalitativ olja, men det har också nackdelar. Det gör lite för att skydda mot vattenfläckar och tenderar att dra till sig damm.

Ändå används den ofta för att den har en fin lyster och passar väldigt bra ihop med antika möbler – eller möbler som ska se antika ut. Den shabby chic stilen kräver till exempel vaxade ytor.

tips och tricks
Om du har behandlat en träyta med linolja bör du släppa ut trasan använd luft väl. Vik aldrig en trasa indränkt i linolja, eftersom det kan fatta eld!
Ссылка на основную публикацию