1 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Tätning av en betongtrappa

Tätning av en betongtrappa

Betong, även i betongtrappor, är inte alltid klädd med en annan beläggning. Betongen i sig är mycket hållbar. Ändå måste du underhålla en sådan synlig betongtrappa regelbundet och skydda den mot smuts och vätskor. Med en betongtrappa kan du uppnå detta genom att täta betongen. I den här guiden får du reda på vad du behöver tänka på när du tätar en betongtrappa.

Den mångsidiga användningen av betong

Betong är förmodligen det mest mångsidiga kompositmaterial som vi känner till. Betongen kan anpassas så exakt till individuella krav att den kan hittas inom många områden:

  • i privat husbyggande
  • inom kommersiellt byggande
  • som ett bärelement
  • som en vägg
  • som en grund
  • som trappor
  • som golvbeläggning
Rekommendation

Wilckens betongbeläggning LF, RAL 7032, 750 ml, stengrå 12673200050
12,99 EUR

Det är här

Denna lista skulle kunna utökas nästan på obestämd tid. Det som är särskilt intressant är medvetenheten om betong. För bara några decennier sedan ansågs grå betong vara cool och förbjudande. Dessutom ser många fortfarande «kala» betongytor idag, som om ett byggprojekt ännu inte är färdigställt.

Exponerad betong kan inte förbli helt oskyddad

Å andra sidan uppfattas betong dock mer och mer estetiskt och utförs därför som ljusbetong. Sedan finns det områden där det inte är värt att lägga mer pengar på ytterligare beläggningar. Först och främst handlar det om golv och trappor i källare och garage, men även golv och trappor i bostadsytor med hänsyn till frilagd betong. Dessutom finns synlig betong på uteplatsen, till exempel vid utvändiga trappor.

Många ämnen angriper bokstavligen betong

Alla dessa exponerade betongtrappor i de olika betongtrapporna har det gemensamt att de, precis som all betong, är mycket motståndskraftiga, men inte absolut skyddade mot skador. Speciellt kan vätskor eller smutspartiklar som tränger in i betongen täppa igen betongen allvarligt. Detta är ännu mer sant när dessa smutspartiklar reagerar kemiskt på betongen, till exempel med vägsalt.

Weiterlesen:
Ställa in trottoarkanter ∗ Instruktioner, video och tips

Rekommendation

Leinos 254 sten- och betongolja för inomhusbruk 002 färglös 0,75 l
27,60 EUR

Det är här

Impregnering och tätningsmedel för att skydda betongytor

Det är därför mycket viktigt att regelbundet underhålla betongen och skydda den mot inträngande ämnen och smutspartiklar. Impregnering och tätningar är särskilt lämpliga för detta. Medan en impregnering tränger relativt djupt in i betongen och på så sätt skyddar den, bildar en tätning endast ett yttre skyddsskikt som kan förlora sitt motstånd genom mekanisk nötning, men även genom annan påverkan. Dessa inkluderar kemiska reaktioner eller möjligen en tätnings känslighet för UV-strålning.

Att välja rätt betongförseglare

Så du måste välja en tätningsmedel för din betongtrappa som är lämplig för inomhus- eller utomhusbruk. I uteområdet finns influenser som UV-strålning, spray- och regnvatten eller vägsalt från intilliggande stigar som tätningen måste klara av. Så skaffa en betongtätning från en fackhandlare som är exakt anpassad för dessa behov.

Rekommendation

Isolbau potash vattenglas 28/30° — kaliumsilikatlösning som primer & för tätning — väderbeständig…
29,90 EUR

Det är här

De individuella omständigheterna är mycket viktiga

Därutöver måste dock andra egenskaper beaktas, särskilt på en betongtrappa. Till exempel bör tätningen ha en hög nivå av nötningsbeständighet om trappan används ofta. Men om det är en utvändig trappa som en extern källarutgång som endast används ett fåtal gånger per år är nötningsklassen av underordnad betydelse.

Halkskydd på betongtrappor

Men en hög nivå av halksäkerhet är desto viktigare här, eftersom betongtrappor utomhus ofta kan vara blöta. Särskilt vid källarutgång torkar inte fukten under lång tid, även när det är fint väder, om trappan är i ett ogynnsamt läge. Därför är en hög nivå av halksäkerhet viktigt för att undvika olyckor. Naturligtvis måste ett högt halkskydd garanteras även inomhus.

Weiterlesen:
Måla dekorativ gips » Du bör vara uppmärksam på detta

Eventuella ytterligare krav på en betongtätning

Om det däremot är en betongtrappa som också används under arbetet måste dessa särdrag åtgärdas. Många jobb involverar kemikalier eller oljor, så när den appliceras måste betongfinishen vara immun mot dem också.

tips och tricks
Om du nu har kunnat köpa rätt tätning måste du ändå förbereda betongtrappan innan tätningen. För att göra detta måste trappan först rengöras. Utanför kan du använda en ångstråle, inuti kan du använda ett rengöringsmedel lämpligt för betong.

Om det finns sprickor eller sprickor i betongen erbjuder fackhandeln speciella tätningsmedel (13,99 € på Amazon*) n och reparationsbruk för betongapplikationer som du kan använda. Här hittar du en länk till olika tekniker för att renovera betonggolv. Innan du faktiskt börjar täta betongtrappan måste du dock se till att allt är riktigt torrt (städade områden såväl som rehabiliterade områden).

Ссылка на основную публикацию