0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Träsvarvning med borr

Träsvarvning med borr

Att svarva trä med hjälp av borr är välkänt och vanligt, speciellt i modellkretsar. Mindre arbetsstycken upp till en längd på cirka en halv meter kan bearbetas med en enkelt konstruerad svarvanordning. En förutsättning är en tillräcklig rotationshastighet för den valda trätypen.

Layout och funktion

För svarvning kläms ett träarbetsstycke mellan två låspunkter. Arbetsstycket sätts i snabb rotation och bearbetas med speciella stansar, även kända som skåror eller avstickningsverktyg. Med en stödram kan användas med en borr (93,94 € på Amazon*) improvisera en svarv. Arbetsstyckena placeras horisontellt mellan borrhuvudet och en motsatt mothållare.

Svarvramar för borrar är U-formade. Borren fästs horisontellt i en sidovinge som sticker ut uppåt. Borrens rotationsaxel sträcker sig till den roterande mittaxeln för det förbelastade arbetsstycket. På den motsatta sidovingen finns ett slags lager på vilket arbetsstycket kan roteras.

Färdiggjorda eller gör-det-själv

De färdiga ramarna kan göras i ett stycke för att placeras på en arbetsbänk. Ett alternativ är två sidodelar som kan skruvas fast i kanten av arbetsbänken och likna små skruvstäd. Skickliga gör-det-själv kan bygga enheten själva.

En robust metallklämma måste fästas på sidan som håller borrhuvudet. Den placeras runt lagerhuvudet och skruvas fast så att borren inte kan röra sig. Motlagret måste hålla arbetsstycket horisontellt och får inte blockera rotationsrörelsen. Spikspetsar eller järnspetsar används ofta.

Vertikal svarvning är möjlig med ett borrstativ där borren spänns upp och ner. Här ska motlagret monteras vid foten av borrstativet. Förutsättningen är möjligheten att kunna ta bort borrbordet.

Svarvning med borr ska alltid ses som en tillfällig lösning. Det räcker för att tillverka mindre modellkomponenter eller få mindre skador. Precisionssvarvning, till exempel för att producera drivaxlar eller dekorativ svarvning på möbelben, är endast möjlig i begränsad omfattning.

tips och tricks
Innan du köper eller bygger en svarvanordning själv bör du kontrollera om din borr har tillräckligt med kraft vad gäller svarvhastighet. Man måste också ta hänsyn till vilken typ av trä du ska svarva. Hård ek behöver högre rotationshastighet än mjuk balsa.
Weiterlesen:
Bordsskiva » Förnya faner ordentligt
Ссылка на основную публикацию