0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Superlim i låset kan tas bort med värme

Superlim i låset kan tas bort med värme

När Goethe formulerade att ingen kunde leva i fred om den onde grannen inte gillade det, hade superlimmet ännu inte uppfunnits. Ända sedan den lanserades 1958 har dåliga grannar haft idén om att sätta lim i dörrlåset. Denna form av egendomsskador är inte heller okänd i skolor.

Kemisk eller fysikalisk kondensering

Vaktmästare har nog mest erfarenhet av superlim i dörrlås. Det finns några relativt billiga metoder för att ta bort superlim från metallen som utgör det mesta av metallen som utgör en låscylinder.

Det torkade superlimmet kan göras flytande kemiskt eller fysikaliskt. Fukt och värme fungerar fysiskt, aceton eller nagellackborttagare kemiskt. Med alla metoder bör låsningsförsöken utföras med en uppvärmd nyckel, vilket också ökar chanserna att lyckas.

aceton

Använd en spruta och nål för att vaccinera dörrlåset. I vissa fall kommer framgång bara från upprepning.

hetta

Temperaturer på runt 150 grader Celsius krävs för uppvärmning, varvid superlimmet börjar bli flytande. Om limmet är färskt och inte helt torrt, kan flytande påbörjas tidigare. Följande hjälpmedel och verktyg är lämpliga för uppvärmning av låscylindern:

  • Borttagen cylinder i ugnen
  • Brännare för crème brûlée
  • bunsenbrännare
  • värmepistol

Vid uppvärmning av den inbyggda cylindern måste låsmiljöns och dörrbladets värmetolerans beaktas. Plastbeläggningar blir snabbt blåsor och blir också flytande. En självskuren mall av brandsäkert material kan skydda dörren bra. För alla öppna typer av uppvärmning, använd andningsskydd mot de giftiga ångorna.

permanent fukt

Superlim tål inte permanent fukt bra och efter en tid börjar det sönderfalla. Låset hålls permanent «under vatten» med en spruta, vilket kan göras vid normal rumstemperatur med två timmars mellanrum. Efter ca 24 timmar kan uppvärmda nycklar i cylindern vridas igen i de flesta fall.

tips och tricks
Om du vill förhindra fastsättning med superlim kan du förebyggande spraya Caramba eller WD-40 penetrerande olja i låsen eller använda speciell cylinderolja från låstillverkaren. Att hålla insidan av cylindern permanent fet ger superlimmet ingen chans att fastna.
Weiterlesen:
Byggfilm ∗ TOP 3 rekommendationer & köpguide
Ссылка на основную публикацию