Takstol – vilka är skillnaderna i strukturen?
Takstol — vad är skillnaderna i strukturen?
Takstolar kan byggas på olika sätt. I den här artikeln hittar du en förklaring av de olika typerna av konstruktion och de konstruktionsrelaterade för- och nackdelar de har.
Konstruktionen av de grundläggande takstolstyperna
Den enklaste formen av takstolen är det så kallade takstolen. Den består av två takbalkar placerade i vinkel mot varandra, som tillsammans med golvplattan bildar en bärande triangel. Taklasten riktas hit direkt in i ytterväggarna, taket belastas inte.
Denna är lämplig för mindre byggnader och för taklutningar på 35 till 60 grader. Enskilda takbjälkar kan dock endast tas bort eller bytas ut i begränsad omfattning, till exempel vid montering av takkupor, eftersom detta orsakar statiska problem.
Kragbalkstaket har däremot så kallade kragbalkar som förstyver takbjälken mot varandra på mitten. Större takkonstruktioner är också möjliga här.
Dessutom finns ett eventuellt takstöd för vindsombyggnaden och en så kallad vind, som båda ofta kan användas billigt.
I takbjälkens stödområde kan dock betongstöd eller rännankare ofta vara nödvändiga på grund av de höga skjuvkrafterna, vilket då gör hela konstruktionen betydligt mer komplex.
Den tredje vanliga typen av takstol är det så kallade takstolpen – här vilar takbjälken på en eller flera längsgående balkar, de så kallade takstolarna, som i sin tur bär lasten med stöd, de så kallade stolparna, främst via tak.
Beroende på konstruktionen kan även flera räfflor användas här, i åsområdet vilar takbjälken alltid på den så kallade räcken.
Så de viktigaste takstolsformerna är
- takbjälken
- kragen balk tak och
- tälttaket
Lämplig form av takstol bestäms i förväg av planeraren eller arkitekten — den måste passa resten av byggnaden strukturellt och ingen del av byggnaden ska utsättas för alltför stora belastningar. De primära och sekundära belastningar som uppstår måste därför bestämmas exakt.