0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Sticksåg – de 5 viktigaste professionella tipsen för sågning

Sticksåg — de 5 viktigaste professionella tipsen för sågning

Sticksågen är nästan lika bekant för gör-det-själv som en kniv och gaffel. Men till skillnad från vid bordet kan du alltid lära dig något nytt när du arbetar med en sticksåg. Den här artikeln berättar några saker som du kanske inte visste.

Tips nr 1: målartejp för att förhindra rivning

Med sticksågen är det oundvikligt att skärkanterna ibland rivs ut på grund av det höga sidotrycket. Om det är ett problem och du verkligen behöver ett mycket exakt och rent snitt, är det bättre att använda en dyksåg.

Det visas ofta att man kör en sticksåg genom snittet underifrån för att undvika en ful kant på toppen. Detta är dock inte nödvändigtvis det mest professionella sättet att såga — du kan bara vända på arbetsstycket.

Maskeringstejp fungerar också mycket bra för att förhindra att kanterna fransar. Om skärlinjen tejpas försiktigt kommer den övre kanten inte att fransa sig.

Tips #2: Använd guider

Moderna sticksågar av hög kvalitet kommer ofta med sidostyrningar som du kan använda. Om du har en sådan guide eller kan köpa den som tillbehör bör du definitivt använda den. Det förhindrar effektivt uppbyggnaden av höga sidokrafter och säkerställer därmed betydligt renare snitt, speciellt med trä, men även med alla andra material.

Du bör också alltid använda ett motsvarande stopp, om det finns. Sågbord som även låter dig arbeta med sticksåg är ett bra köp om du använder din handcirkelsåg som bordssåg. Många av dessa sågbord har även utrustning för att arbeta med sticksågar.

Tips nr 3: Gör lättnadssnitt

Om du vill såga ut snäva radier bör du alltid göra avlastningssnitt. Detta håller avrivningen så liten som möjligt. För valv, gör alltid parallella reliefsnitt från utsidan till mitten.

Weiterlesen:
Avlödningsfläta ∗ TOP 3 rekommendationer & köpguide

Tips nr 4: Justera alltid pendelslaget

Ofta — för bekvämlighetens skull — sågas allt alltid med en inställning. Det är dock mycket fördelaktigt att alltid anpassa pendelslaget för att passa uppgiften. Om du sågar trä som är särskilt hårt och tjockt måste du ställa in pendelslaget högre. Detsamma gäller i tillämpliga delar för andra material. I motsatt fall bör man då minska pendelslaget, i vissa fall kan man även skruva ner väldigt långt. Klippresultatet kommer att visa att du har rätt.

Tips #5: Poängsänkningar

Inte alla sticksågar har ett splitterskydd från fabrik. Men det spelar inte så stor roll: Om din sticksåg inte har ett splitterskydd behöver du bara pricka in snitten rent med en fräs — effekten är då densamma som med ett befintligt splitterskydd.

tips och tricks
Arbeta alltid på ett säkerhetsmedvetet sätt – speciellt vid hantering av en sticksåg, är arbetarskyddet ofta kriminellt eftersatt och riskfyllda vanor smyger sig in med tiden. Titta ordentligt på fingrarna ett tag och försök bli av med osäkra vanor så mycket som möjligt.
Ссылка на основную публикацию