0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Kamin framför fönstret – är det idealiskt?

Kamin framför fönstret — är det idealiskt?

I vissa köksplaner kommer kaminen plötsligt att vila under ett befintligt fönster. I den här artikeln kan du ta reda på om denna lösning är optimal, vilka nackdelar som kan uppstå och vad du absolut bör tänka på.

fönsterhöjd

Självklart ska köket alltid få plats under fönsterbrädan – men det gäller alla typer av köksinstallationer. Om du ändå kan nå den optimala, ergonomiska arbetshöjden beror på fönstrets höjd. Människor med medellängd (mellan 165 och 185 cm) behöver en kökshöjd på mellan 93 och 103 cm för att kunna arbeta på ett sätt som är lätt för ryggen.

Eventuella nackdelar med kamin framför fönstret

Om du har kaminen framför fönstret bör du omedelbart överväga några möjliga nackdelar:

  • Stänk av fett på fönstren
  • immiga rutor
  • begränsade alternativ för fläktkåpor
  • ingen möjlighet till insynsskydd (persienner eller gardiner) på fönstren
  • Kökslukten är starkare i rummet

Stänk av fett på fönstren

Fettstänk är oundvikliga vid matlagning. I det här fallet hamnar stänken på fönstren. Fönster och framförallt fönsterbågar är dock mycket svårare att rengöra än en platt kaklad yta, speciellt om man ska böja sig över kaminen. Dessutom syns de smutsiga rutorna tydligt från utsidan.

Immiga fönster

Rutorna imma ofta på grund av matlagningsångorna. På sikt leder detta också till att det bildas irriterande, fet smuts som är svår att få bort.

Begränsat utbud av huv

I detta fall kan en fläktkåpa endast monteras i taket. Dessa lösningar är mer komplexa och dyrare än konventionella fläktkåpor, och högre prestanda krävs också.

Ingen möjlighet till insynsskydd (persienner eller gardiner) på fönstren

På grund av den kraftiga nedsmutsningen kan inga rullgardiner eller gardiner fästas i köksfönstren. Dessutom skulle textilier direkt ovanför kaminen innebära en hög brandrisk. I det här fallet får man leva med en obehindrad utsikt utifrån.

Weiterlesen:
Bränn i ugnen » Instruktioner i 4 steg

Kökslukten är starkare i rummet

När fönstret lutar kyls de varma köksångorna ner avsevärt och förs in i rummet av luftflödet. Matlagningslukter sitter kvar i rummet mycket längre än om ångorna slängs ut genom en fläktkåpa och ventilationssystem bredvid spisen. Dessutom kommer städinsatsen i köket med största sannolikhet att öka.

tips och tricks
Även förr i tiden rekommenderades det alltid att bygga kaminen nära fönstret. Det gäller än idag. Direkt vid fönstret är dock bara lite idealiskt.
Ссылка на основную публикацию