1 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Spiraltrappor av trä

Spiraltrappor av trä

Med spiraltrappor kan du spara mycket utrymme och med rätt material och design kan du även skapa ett riktigt stilrent arkitektoniskt blickfång. Inomhus är trä för spiraltrappor ett särskilt dekorativt, om än allt mer sällsynt, material.

Varför en spiraltrappa i trä?

Spiraltrappor förknippas kanske till en början med stålmodeller på ytterväggarna i oromantiska, funktionella industrihallar. I det privata vardagsrummet kan dock en spiraltrappa även spela en riktigt dekorativ, stilren roll utöver sin maximalt utrymmesbesparande design. Framför allt gör materialet och den övergripande designen stor skillnad.

Trä är ett bra val för inomhusspiraltrappor av flera skäl:

  • naturligt och miljövänligt
  • skapar en varm, hemtrevlig atmosfär
  • tålig
  • bidrar till ett hälsosamt inomhusklimat

Lämpliga träslag för spiraltrappan

Trä har alltid varit ett av de mest populära materialen för trappor. Dess solida, robusta karaktär och dess halkfria textur säkerställer en idealisk stegkvalitet. Naturligtvis är inte alla träslag lämpliga för trappkonstruktion — mjuka träslag som furu eller björk och speciellt splintved är inte lämpliga för trappor. Lövträsorter som ek, ask eller bok är å andra sidan populära trappkonstruktionsvirke på grund av sin höga motståndskraft.

Massivt trä bidrar märkbart till ett hälsosamt, behagligt rumsklimat och är mycket hållbart, men det bör behandlas med trävårdsprodukter då och då. Den dämpade akustiken och den barfotavänliga värmen är också fördelaktiga.

stilaspekter

Stilen som skapas av en spiraltrappa av trä kan vara utomordentligt varierande. Å ena sidan erbjuder de olika träslagen redan ett brett utbud av olika färger och ådringar. Och även inom en träslag kan det finnas ett generöst spektrum av toner. Speciellt ek, med sina många olika arter, erbjuder allt från grått till guldgult och brunt till rödbrunt och röksvart. Asken är också mycket attraktiv med sin distinkta ådring.

En spiraltrappa kan spela ut den varma, mjuka träkaraktären i större utsträckning om metallräckets ledstång är av samma trä som trappstegen.

Weiterlesen:
Fästa ett insynsstängsel » Så här håller det sig på plats

alternativ till trä

Om du gillar trälooken men vill spara lite pengar kan du också falla tillbaka på de ofta hittade modellerna med HPL panelbeklädnad. Detta högtryckslaminatmaterial är kanske inte lika autentiskt, men det är väldigt lättskött och vrider sig inte.

Metallspiraltrappor är vanligtvis ganska dyra, starkare och svalare till sin karaktär, men extremt robusta.

Ссылка на основную публикацию