0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Spegelfilm för windows

Spegelfilm för windows

I dina egna fyra väggar vill du vara privat och ostörd. Mycket dagsljus och utsikt mot utsidan utan för mycket värmeuppbyggnad är en del av en trevlig boendeatmosfär. För att förena dessa paradoxala påståenden kan reflekterande folier vara till hjälp.

Spegelfilm till fönstret

Spegelfolie kallas även kromfolie eller spionspegelfolie. Varför? Eftersom deras effekter är baserade på krom eller andra metaller som aluminium, silver eller nickel och de har en viss potential för spionage. Det är därför som reflekterande folier till en början etablerades på rutor i förhörsrum eller på fönsterfasader hos större företag. Men de hittar också allt mer in i den privata sfären.

Hur fungerar spegelfilm på fönster?

Spegelfolie har flera effekter samtidigt. Tack vare den fina metallbeläggningen på dess flerskiktiga PET-material (polyetylentereftalat) kan den reflektera en större eller mindre del av solljuset som träffar rutan utifrån. Detta uppnår tre saker:

  • Solskyddsmedel
  • integritet
  • värmeskydd

Je nachdem, wie die Folie aufgebaut ist und welches Metall zur Bedampfung in welcher Intensität und mit welchem Verfahren verwendet worden ist, variiert die Stärke dieser Effekte. Die Lichtdurchlässigkeit wiederum sinkt immer bei höherem Reflexionswert, bei niedrigerem steigt sie. Bei der Wahl der richtigen Spiegelfolie sollten Sie also folgende Fragen gegeneinander abwägen:

  • Hur starkt ska sol-, värme- och bländskyddet vara?
  • Hur viktigt är integritet? Även på kvällen?
  • Hur hög ska ljustransmissionen förbli?

Solskyddsmedel

Solskydd uppnås främst med reflekterande folier eftersom deras metalliserade beläggning reflekterar UV-A- och UV-B-strålningen från solljus. En del av ljuset absorberas också. Metallbeläggningen reflekterar strålningen utåt och släpper därmed in mindre ljus och värme i rummet. Detta är särskilt användbart i rum på övervåningen med takfönster som blir väldigt varma på sommaren. Solskyddet minskar dock även bländningseffekter, vilket kan vara irriterande på kontor med datorarbetsplatser eller i TV-rum. Beroende på graden av färgning är solskyddet starkare eller svagare.

Hur starkt solskyddet på en spegelfilm ska vara beror inte bara på dina personliga känslor. Ytan och antalet fönster i fråga är också viktigt. En stor fönsterruta kommer att värma upp rummet mycket mer än en liten. Med stora fönster och en stark personlig värmekänsla bör du därför välja en film med starkt solskydd.

Weiterlesen:
Diskbänken stinker » orsaker och åtgärder

integritet

Neben dem Sonnenschutz führt der Spiegeleffekt aber auch zu einem einseitigen Sichtschutz. Das bedeutet, dass Sie vor Blicken von Passanten auf der Straße geschützt sind, aber trotzdem noch hinausblicken können.

Ur detta perspektiv kan man tro att applicering av reflekterande film därför är lönsamt, särskilt för badrums- eller sovrumsfönster. Det faktum att det finns en lucka i integritetsskyddstekniken talar dock emot detta: opacitet från utsidan garanteras endast i dagsljus. När allt kommer omkring kan spegeleffekten bara skapas genom att ljus träffar utsidan av rutan. På kvällen när det blir mörkt brukar visningsriktningen till och med vara omvänd eftersom ljuset vanligtvis tänds inomhus. Och det är då du vill vara själv. Reflexfilm på fönstren i badrummet eller sovrummet är därför inte speciellt effektivt.

Ljustransmission

Ljusgenomsläpplighet är en mycket viktig faktor för många. Ljusa rum säkerställer inte bara ett gladare psyke, utan kan också spara el genom att tända färre lampor. För bostadsytor bör du därför klara dig utan lite solskydd till förmån för mer ljusgenomsläpplighet, speciellt om du tenderar att få depressiva stämningar när det är brist på ljus. I allmänhet gäller att ju mörkare nyans spegelfilmen är, desto lägre ljustransmission och ju ljusare nyans, desto högre ljustransmission.

Beroende på typ av film kan ljusgenomsläppligheten variera ganska mycket. Det finns varianter med en ljustransmission på 70 % och kraftigt tonade versioner med en ljustransmission på endast 20 %. De återstående procenttalen (30 eller 80 %) reflekteras eller absorberas i enlighet med detta. Med en reflekterande folie med 70 % ljusgenomsläpplighet förblir det ganska ljust i rummet, men även inomhusluften värms upp mer. En spegelfilm med 20 % ljusgenomsläpplighet förmörkar rummet kraftigt, men håller det också behagligt svalt på sommaren.

Weiterlesen:
Tvättmaskin läcker » Vad kan det bero på?

Wie muss man die Spiegelfolie anbringen, innen oder außen?

Spiegelfolien gibt es zum Anbringen innen oder außen an der Fensterscheibe.

De flesta spegelfolier är gjorda för utomhusmontage. Detta beror på att själva rutan hindras från att värmas upp och värmeskyddet för filmen förbättras automatiskt. Så om du lägger stor vikt vid den värmeblockerande effekten av din reflekterande folie bör du välja det senare när det kommer till frågan om inne eller ute. Situationen är annorlunda med isolerande fönsterglas. Sådana är redan försedda med en reflekterande ytterbeläggning på fabriken och värmer alltså inte så mycket ändå.

Men även i det här fallet spelar det ingen roll om du fäster reflexfolien inuti eller utanpå. För om det isolerande fönsterglaset är försett med en så kallad låg-E-beläggning, som minskar värmereflektionen från insidan till utsidan, säkerställer att man fäster en spegelfilm på utsidan mer värmeuppbyggnad på sommaren.

Vad mer att tänka på när man fäster

Oavsett om det är inne eller ute, krävs alltid en viss försiktighet när du fäster filmen. Först måste du mäta fönsterglaset exakt innanför tätningarna. Överför dessa mått till folien och skär en passande bit. Innan den klistras på ska rutan rengöras noggrant och torkas så att filmen fäster säkert och permanent.

Ссылка на основную публикацию