0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Solcellstakpannor, fördelar genom integration

Solcellstakpannor, fördelar genom integration

Istället för att montera solcellsmoduler på taket finns även möjlighet till ett solcellssystem som redan är integrerat direkt i taket. I den här artikeln kan du läsa hur detta fungerar, vilka fördelar det har och var sådana taksystem finns.

Helt integrerade solsystem

Vissa leverantörer av lerpannor erbjuder inte bara de enskilda plattorna, utan även ett komplett taksystem – solcellsmodulerna integreras direkt i takpannorna.

Detta ger vissa tekniska fördelar, men självklart beror effektiviteten alltid på kvaliteten på de solelement som används. De flesta tyska tillverkare lägger dock stor vikt vid de individuella cellelementens höga prestanda.

Denna typ av takpannor säljs vanligtvis endast som ett komplett «systemtak», men enskilda cellelement och tegelpannor kan erhållas från vissa tillverkare.

Priser för soltakpannor

Här måste priserna differentieras — utöver kostnaderna för modulerna och takpannorna finns det fortfarande kostnaderna för kablage, växelriktaren och andra komponenter.

När det gäller de så kallade systemtaken är pris-prestanda-förhållandet mycket sämre än konventionella solcellssystem eller PV-system på taket och kan därför endast motiveras om ett konventionellt system inte kan installeras.

Fördelar med integrerade solsystem

  • «Osynlig» — inga störande och fula enskilda moduler på taket
  • optimal koordinering av komponenterna sol/solcell, tak och isolering
  • Ventilation bak i taknivån, vilket eliminerar effektivitetsförluster på grund av överhettning
  • låg monteringsansträngning
  • individuella cellelement kan enkelt bytas ut
  • även med strukturella krav, såsom monumentskydd, delvis möjligt

Ventilationsstenar från återförsäljare på nätet

  • creaton.de: Tillverkaren av lerpannor erbjuder också sitt eget systemtak och enskilda komponenter.
  • real-energysystems.com: Här erbjuds bland annat en intressant produkt från den schweiziska tillverkaren Panotron som producerar både el och varmvatten
  • braas.de: Tillverkaren Braas erbjuder också ett koordinerat systemtak med integrerade solcellsmoduler.
Weiterlesen:
Ekorrar i taket » Hur man blir av med den

På så sätt kan du spara kostnader

Var i alla fall uppmärksam på pris-prestanda-förhållandet och fundera över vilka behov du vill täcka. Jämför sedan priserna för integrerade och konventionella system.

tips och tricks
Investeringsutlägget sätts givetvis alltid i perspektiv om du ändå vill återtäcka — räkna inte de totala kostnaderna här, bara merkostnaderna för systemet.
Ссылка на основную публикацию