0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Slipande stål eller bryne — vilket är bättre?

Slipning av stål eller bryne – vilket är bättre?

Trubbiga knivar som bara fransar grönsaker förstör nöjet med matlagning. Det finns olika metoder för att slipa knivar. I den här artikeln kan du ta reda på i detalj vilket som är bättre, bryne eller slipsten, och vilka andra alternativ som finns.

slip

Vad du absolut måste vara uppmärksam på: Slipande stål är inte alltid lika, men kan vara väldigt olika. Detta gäller:

  • effekten
  • hårdheten
  • beläggningen
  • materialavlägsnandet

Ett riktstål är endast lämpligt för mycket vassa, hårda och egghållande knivar för att behålla sin skärpa. Om en kniv redan är trubbig är den inte lämplig. Vid skärning av skärpstål bör du absolut hålla ett öga på borttagningen: de finns i grova eller fina, med spår och specialbeläggningar. Beroende på deras effekt kan de variera mycket.

slipstenar

Det finns också olika typer av slipstenar, men du kan enkelt se skillnaderna genom att titta på kornstorleken. 1.000 3.000 korn är vanligt för slipning, en 1.000 XNUMX korn ger «extra slipning» för bladet. Proffs hänvisar också till XNUMX XNUMX grit som en «reparationsslipning». Materialet spelar en mindre roll, även om det finns subtila skillnader mellan materialen (t.ex. korund och keramik). Men gruset förblir alltid avgörande.

materialavverkning

slip

När det kommer till slipstål kan man i princip anta att materialborttagningen från ett (nytt) slipstål är brutalt. Detta gäller desto mer för safir- eller diamantbelagda ytor. Detta är inte bra för alla knivar, särskilt högkvalitativa europeiska köksknivar kan drabbas av den radikala behandlingen.

När det gäller särskilt hårda knivar — som japanska köksknivar som faktiskt tillverkas i Japan — bör du aldrig slipa dem med slipstål. De kan ofta till och med vara hårdare än skärpstålet. Japanska knivstål är kända för sin massiva hårdhet och känsliga skäregg.

Weiterlesen:
Avkalka vattenkokaren med vinäger » Så görs det

Å andra sidan återställer bryne mycket snabbt en viss grundskärpa till mycket trubbiga knivar. Den strävhet på bladet som uppstår i processen påverkar dock resultatet och skadar oftast även kniven på lång sikt.

slipsten

Med slipstenar är materialborttagningen mycket skonsammare. De säkerställer också ett mycket slätt blad, även om slipning av mycket slöa knivar kräver tålamod. Men den är också lämplig för mycket känsliga knivar och leder — speciellt när man använder kornstorleken 3.000 XNUMX — till en mycket hög skärpa på kniven.

Det är alltid viktigt att slipa i rätt vinkel – ca 15° mot slipstenen. För oerfarna användare finns även sliphjälpmedel som håller kniven i rätt vinkel. Högkvalitativa slipstenar är betydligt dyrare än slipstål, priser på 30 — 70 EUR är inte ovanliga.

Andra alternativ

Knivslipare är nästan alltid sämre än båda — slipstålen och brynet i alla fall. Endast ett fåtal produkter i högprissegmentet kommer i närheten av prestanda hos ett bra slipstål.

tips och tricks
Om du inte har en skonsam slipsten till hands kan du även använda den oglaserade nedre kanten i botten av en kopp som en keramisk slipsten. Som med brynet: glöm inte att blöta det!
Ссылка на основную публикацию