0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Sladdlös skruvmejsel: Vad är betydelsen av vridmoment?

Sladdlös skruvmejsel: Vad är betydelsen av vridmoment?

När du köper en sladdlös skruvmejsel är det ofta svårt att jämföra prestanda hos enskilda enheter. Watt, spänning, amperetimmar, vridmoment — alla dessa värden är viktiga i vissa områden. I den här artikeln kommer du att lära dig hur viktigt vridmomentet för en sladdlös skruvmejsel är.

Betydelsen av vridmoment

Vridmomentet är särskilt viktigt vid inskruvning av skruvar. Borrning kräver betydligt mindre vridmoment, men högre hastigheter. Prestandan hos en sladdlös skruvmejsel vid inskruvning av skruvar kan därför mätas bra efter vridmomentet.

Som för fordon anges vridmomentet i Newtonmeter (Nm).

Andra kriterier utöver vridmoment

När du köper en sladdlös skruvmejsel (eller till och med en sladdlös borrmaskin/skruvdragare eller en sladdlös slagskruvmejsel) ska vridmoment aldrig ses som ett prestandavärde isolerat.

Var alltid uppmärksam på följande värden när du jämför enheter med varandra:

  • maximalt vridmoment
  • Spänning
  • tomgångs~~POS=TRUNC

Spänningen är helt avgörande för ett högt vridmoment, men för höga varvtal (viktigt vid borrning). Du kan definitivt uppnå höga vridmoment med låga spänningar, det är inte omöjligt. De två går dock ofta hand i hand.

skruvfodral

Även när det kommer till prestandaspecifikationer skiljer man ofta på en lätt och en hård «skruvningsapplikation». Ett mjukt skruvfodral är när du förvandlar skruvar till mjuka material (t.ex. trä). Att driva skruven kräver lite kraft initialt, men successivt mer vridmoment när skruven flyttas fram.

När man skruvar i metall är det precis tvärtom: här, speciellt mot slutet, krävs plötsligt mycket mer vridmoment. Alla enheter kan inte göra detta på samma sätt. Detta kan sedan identifieras av respektive Nm-specifikation för respektive skruvdragningsapplikation.

tips och tricks
Att bestämma sig för en enhet är inte alltid lätt, eftersom många prestandavärden måste tas med i beräkningen: spänning, watt och hastighet, men även utväxlingsförhållande och design samt enhetens vikt spelar en roll. Erfaren rådgivning i förhållande till ditt eget syfte är därför alltid meriterande.
Weiterlesen:
Hylsnyckel ∗ TOP 3 rekommendationer & köpguide
Ссылка на основную публикацию