5 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Skruva runt — vad ska man göra?

Skruva runt — vad ska man göra?

Metallskruvar kan faktiskt fastna i en passande gänga med tiden. Att lossa är då ofta svårt eftersom skruvhuvudet görs runt när man försöker skruva loss skruven. Du kan läsa om vad du ska göra om en skruv är rund här.

Problemet med väldigt åtdragna skruvar

Metallskruvar i metallegeringskomponenter är alltid problematiska. Speciellt när de utsätts för fukt. Men även vissa skruvar är åtdragna långt över det angivna vridmomentet.

Möjlighet att lossa runda skruvar trots allt

Det finns då risk att skruven dras åt för hårt och gängan går av. Men det kan också hända att skruvhuvudet görs runt när man försöker öppna det. Du har då flera alternativ för att få ut skruven i fråga:

  • Använder ett annat verktyg
  • mejselskruv
  • borra ur skruven

Använder ett annat verktyg

I många fall används fel verktyg för att lossa metallskruvar. Särskilt gör-det-självare har inte alltid verktyg av verkstadskvalitet. Om så bara på grund av de betydligt högre anskaffningskostnaderna.

Högkvalitativa verktyg är dock ett grundläggande krav, särskilt när man arbetar med metallskruvar. Verktyget måste vara tillverkat av högkvalitativa legeringar och skruvfästet måste passa perfekt. Även med en enorm ansträngning får en ringnyckel eller en mutter inte hoppa över.

Det tar oss till rätt ordning: helst lossas skruvarna med en högkvalitativ hylsa, följt av en ringnyckel. En skiftnyckel är den vanligaste orsaken till runda bultar.

Om du redan har halkat med en skiftnyckel eller till och med en skiftnyckel, försök inte med en hylsnyckel eller en bra skiftnyckel utan ytterligare förberedelser. Det är bäst att spraya skruven kraftigt med en bra rostborttagare dagen innan. Fortsätt slå försiktigt på bulten eller muttern med en hammare. Men aldrig utan att skydda skruven med en skiftnyckel eller mutter.

Om skruven är något rund kan du nu prova att knacka en bra mutter på skruven. Den måste placeras rakt och hamras helt på skruven. Det bästa är att arbeta med en tappnyckel, som du nu förlänger (hävstång) så att du bättre kan dosera din ansträngning och inte behöver dra ryckigt. Det kan också hjälpa att värma skruven.

Weiterlesen:
Ankare » Funktion och egenskaper

användning av mejsel

Om skruven är för rund kan du använda en mejsel. Du behöver en hård plåtmejsel. Placera denna mejsel på sidan av skruvhuvudet. Om möjligt från den sida som du skruvar skruven i den riktning som den öppnas. I kombination med stötarna och vibrationerna lossnar ofta skruvar och kan ”skruvas loss” med en mejsel.

borra ur skruven

Men om inte ens det hjälper längre måste du ta till den mest tidskrävande metoden att trots allt lossa en rund skruv — att borra ur skruven.

tips och tricks
Om möjligt, förbered alltid skruvar genom att spraya dem med rostborttagningsmedel dagen innan innan du lossar dem. Redan innan du rundar en skruv bör du också prova att värma skruven och sedan lossa den.

Det finns även knep för att förhindra att skruvar fastnar. Hjulbultar smörjs med aluminiumpasta, kopparpasta eller fett på gängan. Detta förhindrar korrosion och skruvarna kan lossas relativt enkelt utan att riskera att de lossnar oavsiktligt i förväg.

Ссылка на основную публикацию