0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Källarskalskonstruktion: De tre vanligaste frågorna med svar

Källarskalskonstruktion: De tre vanligaste frågorna med svar

I de flesta fall börjar byggandet av ett nytt hus med skalet i källaren. Det är typiska frågor som dyker upp om och om igen. I den här artikeln vill vi besvara de tre vanligast nämnda kort och tydligt.

Hur lång tid tar det för skalet i källaren att stå?

Aspirerande byggare är oftast intresserade av hur lång tid det tar innan skalet i källaren är på plats. En grundläggande åtskillnad måste göras för hur källaren är byggd. Det finns tre alternativ:

  • en tegelkällare,
  • en källare betong på plats, även kallad en in-situ betongkällare,
  • en prefabricerad källare av prefabricerade betongelement.

Den färdiga källaren är snabbast att bygga, medan tegelkällaren tar längst tid. I genomsnitt är dock byggtiden för skalkällaren runt nio dagar. Två dagar av detta går åt till markarbeten, det vill säga schaktning av fastigheten. Pågjutningen av golvplattan och anslutningen till avloppssystemet krävde ytterligare två dagar. Slutligen tar byggandet av själva skalkällaren cirka fem dagar i genomsnitt.

Vad händer om vatten rinner in i skalet?

Efter att skalet till källaren är på plats är den till en början öppen i toppen. Många byggare är därför oroliga när det kommer regn eller snö mellan husets byggande och färdigställandet av skalet i källaren – trots allt fylls källaren då upp. Detta är dock helt normalt och inget att oroa sig för.

För skalet i källaren borde faktiskt klara några centimeter vatten utan problem. Om det ökar är det oftast entreprenören som ansvarar för att ta bort vattnet. Ibland måste byggare agera själva. Om det finns risk för kraftigt regn eller frost, skydda skalet med folie. Annars kan det teoretiskt bli skador på källaren även om så sällan är fallet. När huset väl står stående brukar källaren snabbt torka.

Hur mycket kostar skalet i källaren?

Det går inte att svara generellt på. I källaren dras mer kostnader för skalet än för resten av huset. För ett 150 kvadratmeter stort bostadshus kan skalet till källaren förväntas kosta runt 30.000 XNUMX euro. Men här spelar konstruktionstypen också roll: platsbyggda betongkällare är betydligt dyrare än murverk eller prefabricerade källare.

Weiterlesen:
Avfuktning av källare utan el » Du har dessa alternativ
Ссылка на основную публикацию