0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Ekträ — vad bryr du dig om?

Ek — vad bryr du dig om?

Värdefulla möbler i massivt trä eller ekgolv behöver också lite skötsel då och då för att hålla dem vackra. I den här artikeln får du i detalj veta vad du kan göra med ekträ och vad du inte bör göra om möjligt.

träbehandling

Ekträ av hög kvalitet är vanligtvis antingen vaxat eller oljat för att ge det lite mer skydd. Regelbunden efterolja är den bästa skötselåtgärden för ekträ, speciellt vid oljning.

trä tvål

Specialtvålar, som även (och framför allt) kan användas på oljat trä, är de bästa rengörings- och skötselprodukterna för massiv ek. De tar bort smuts effektivt och är dessutom mycket fuktgivande, så att träet förblir smidigt och mer motståndskraftigt. Trätvålar är dessutom nästan alltid rena naturprodukter som inte innehåller några aggressiva eller miljöfarliga kemikalier. Den dosering som anges av tillverkaren måste dock alltid följas strikt.

Skandinavisk metod

Denna speciella metod för att underhålla trägolv har länge varit vanlig i nordliga länder. Den består av grundbehandling och löpande städning.

metod

För grundbehandlingen (endast för färskt trä) torkas tvålen in i träet i en mycket liten utspädning med en pälstorkare. Detta upprepas flera gånger, träet torkar emellan. För ytterligare rengöring, torka bara av med en fuktig trasa med kraftigt utspädd trätvål. Alternativt kan du även använda lut för grundbehandlingen. Oljade golv kräver dock ingen grundbehandling, regelbunden efterolja efter rengöring är den bättre skyddsmetoden (ca en gång per år, oftare i hårt använda områden).

Bekämpa fläckar ordentligt

Fläckar brukar snabbt se väldigt dåligt ut på massivt trä. Det är dock viktigt att inte angripa fläcken i panik med aggressiva rengöringsmedel. De största problemen brukar göra det

  • fettfläckar
  • kaffefläckar och
  • så kallade värmefläckar (kantar av varma koppar eller skålar på vaxat trä)
Weiterlesen:
Dölj kedjelänkstaketet » Så här blir det ogenomskinligt

I grund och botten, med fläckar, hjälper det att lägga lite papper på fläcken och tynga ner papperet med något (som en bok). På så sätt absorberas fett och andra fläckorsakande ämnen långsamt av pappret och träet blir rent igen. Annars kan du lossa fläcken med lite styvt vispat tvålskum (trätvål eller diskmedel) — då absorberas den bättre av pappret. Aggressiva kemiska rengöringsmedel eller brutala scrubbers har ingen plats på massivt trä! Ofta kan du bli av med värmefläckar genom att försiktigt värma med en hårtork.

tips och tricks
Det mest fördelaktiga är träoljning – till skillnad från vaxning bildar det inget lager på träet, och det skyddar mycket djupare (upp till 1-2 mm även under ytan). Dessutom förblir träytan naturlig och även haptiskt en riktig träyta.
Ссылка на основную публикацию