Rätt skötsel av din järnpanna
Rätt skötsel av din järnpanna
Många finsmakare av god matlagning svär vid användningen av en järnpanna, eftersom det är det enda sättet att steka en biff till perfektion. Järn tål höga temperaturer, en svart patina bildas på botten av pannan som en naturlig non-stick beläggning. Även om ett så rustikt köksredskap kan vara lite dyrare kan köpet löna sig: Med god omsorg håller järnpannan förvånansvärt länge!
Efter uppackning: bränn i järnpanna
Efter att ha packat upp den nya pannan är det inte bara nödvändigt att rengöra den, utan även att krydda den efteråt. För att göra detta, skölj först järnpannan noggrant med varmt vatten och diskmedel och torka den väl. Så fungerar inbränning:
- Gnid in insidan av järnpannan med olja
- Ställ formen upp och ner på ett ugnsgaller och sätt in i ugnen
- Lägg en ugnssäker form för att fånga upp oljan
- Värm ugnen till 200 grader Celsius
- Låt pannan stå i den heta ugnen i cirka 1 till 2 timmar
- eventuellt olja om emellan
Underhåll järnpannan regelbundet
Botten på järnpannan blir redan betydligt mörkare när den bränns in och den blir rent ut sagt svart med ökande användning. Detta gör att järnets porer sluter sig alltmer, vilket ger pannan en stekyta där nästan ingenting fastnar.
Regelbunden rengöring sker inte med diskmedel eller i diskmaskin, istället krävs andra medel Så här ser korrekt skötsel av en gjut- eller smidespanna ut:
- Direkt efter stekning, avglasera pannan med ett glas vatten
- Torka av insidan väl med hushållspapper
- Om någon stekning fastnar, skölj sedan med saltvatten
- Gnid eller borsta en rengjord järnpanna med olja
Tvättmedel kan lösa upp skyddsskiktet, speciellt om det blötläggs under lång tid, vilket ofta leder till att järnet rostar. Men non-stick-effekten går också förlorad på detta sätt, vilket till och med kan leda till att pannan blir oanvändbar.