0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Skärning av hårda skumskivor — dessa metoder finns

Skärning av hårda skumskivor — dessa metoder finns

Styva skumskivor är mycket effektiva som isoleringsmaterial och används därför ofta. Även inte så erfarna hantverkare kan använda dem ganska bra. Men hur kan styva skumskivor skäras?

Skärning av hårda skumskivor — metoder

Hårda skumpaneler av XPS eller PVC kan skäras på olika sätt. Du kan använda en vass fräs, en isoleringskniv, en brödkniv eller en såg för detta, men du kan också köpa en speciell skäranordning.

Cuttermesser

Skärknivar är billiga och finns nästan överallt. Därför är den vassa kniven med de många bladen den valbara skäranordningen.

Använd alltid en guide när du arbetar med brukskniven. Dessutom ska du först göra ett grunt snitt och sedan skära helt igenom plattan. Varför? Skärknivar fastnar ibland i tallriken. Med förskärningen förenklar du arbetet med kniven. Skärkniven är lämplig för paneler upp till 2,5 cm tjocka.

isoleringskniv

Det finns speciella knivar som är gjorda speciellt för att skära isolering. Du kan använda en sådan kniv inte bara med hårda skumpaneler utan också med naturliga isoleringsmaterial som hampa. Kniven för isoleringsmaterial är slipad på ett sådant sätt att den styva skumskivan inte fransar vid skärning.

brödkniv

Brödkniven är inte nödvändigtvis det bästa verktyget. Men om du bara skär några ark och inte vill köpa ett specialverktyg för detta kan du använda brödkniven. Kanterna kanske inte är helt rena.

Sägen

Hårt skum kan också sågas. I motsats till att bearbeta med en kniv, producerar detta en del damm.

Använd en så fin såg som möjligt för sågning. Du får ett mycket bra resultat med en japansk såg, men kanterna blir lite slitna om du använder en bågfil. En sticksåg med universalblad är också lämplig.

Weiterlesen:
Kassera asbestskivor själv » Du bör vara uppmärksam på detta

Speciell skäranordning

Särskilda skäranordningar finns nu också på marknaden. Metoden bygger på att värma enhetens blad. Detta kommer att smälta det styva skummet lite och skära det mycket rent. Bladet måste värmas upp efter ca 50 cm klipplängd, beroende på tjockleken på det hårda skummet.

En sådan anordning rekommenderas om snitten måste vara mycket exakta, till exempel med golvlister av hårt skum.

En sådan skäranordning är dock inte särskilt billig. Det är bara värt att skaffa om du har många paneler att skära.

Ссылка на основную публикацию