0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

gasskärmad bågsvetsning

Inertgassvetsning — En liten köpguide

Inertgassvetsning är ursprungligen en industriell process som har blivit allt mer populär inom den privata och semiprofessionella sektorn samt i små och medelstora verkstäder under de senaste decennierna. Dess fördelar inkluderar hög effektivitet och tillförlitlighet, relativt enkel hantering, samt det faktum att kostnaden för högpresterande svetsmaskiner har sjunkit kraftigt.

#1

Stahlwerk DC TIG 200 ST IBGT svetsmaskin

Svetsprocess:
TIG, TIG, ARC, MMA
Strömförsörjning:
230 volt växelström
Leistung:
200 ampere
teknik:
Inverter
Vikt:
7,6 kg
Hotstart/Anti Stick:
Jaja
279,99 €

Köp det på Amazon

Denna kompakta och lätta kombinationssvets kommer från den senaste generationen av invertersvetsare och använder IBGT-transistorer som kombinerar låg vikt med hög effektivitet. Några av de tekniska egenskaperna hos denna teknik är funktioner som anti-stick och varmstart, som underlättar arbetet genom att automatiskt reglera effektuttaget. I leveransomfattningen ingår en 5 meter lång jordkabel och ett slangpaket med en längd på 4,5 meter för TIG-svetsning samt en gasslang med 3/8″ snabbkoppling. Svetsmaskinen erbjuder ett utmärkt pris-prestanda-förhållande och övertygar med en mängd funktioner som justerbar gasefterkörning och högfrekvent tändning, som gör att även nybörjare kan uppnå bra resultat med sina första svetsförsök.

#2

Weldinger ME 160 Eco svetsväxelriktare

Svetsprocess:
MIG, MAG, ARC, MMA
Strömförsörjning:
230 volt växelström
Leistung:
160 ampere
teknik:
Inverter
Vikt:
10 kg
Hotstart/Anti Stick:
Jaja
279,99 €

Köp det på Amazon

Med ME 160 Eco erbjuder den tyska tillverkaren Weldinger en billig och pålitlig svetsmaskin med modern IBGT-inverterteknik, som riktar sig till gör-det-själv- och semiprofessionell användning, till exempel inom handeln. Enheten är lämplig för MIG- och MAG-processer, elektrodsvetsning och användning med kärntråd utan skyddsgas. I leveransomfattningen ingår bland annat en 2,5 meter jordkabel och ett slangpaket med en längd på 3 meter — valfritt är en kombination med startsats möjlig mot en mindre avgift som innehåller bl.a. fluss- kärntråd och slitdelar som ström- och gasmunstycken.

#3

Güde MIG 192/6K svetsmaskin & skyddsgas

Svetsprocess:
MIG, MAG
Strömförsörjning:
230 volt eller 400 volt AC
Leistung:
160 ampere
teknik:
transformator
Vikt:
36 kg
Hotstart/Anti Stick:
Nej nej
Weiterlesen:
Sågblad » Typerna i korthet
533,35 € (13,01 XNUMX €/kg)

Köp det på Amazon

Güde MIG 192/6K är en klassisk svetsmaskin för MIG- och MAG-svetsning. Den har traditionell solid teknik, pålitlig prestanda och ett brett leveransomfång. Med detta erbjudande får du alla nödvändiga komponenter inklusive en svetssköld, en tryckreducerare med två manometrar och en TÜV-testad, fyllbar cylinder med 10 liter skyddsgas gjord av 18 procent CO2 och 82 procent argon. Den kan drivas antingen med 400 volt trefasström för maximal prestanda eller med 230 volt nätström med en medföljande adapter.

köp kriterierna

Svetsprocess

Det finns några kombinationsenheter som kan hantera olika svetsprocesser som MIG, MAG och TIG samtidigt. Dessa har dock oftast speciella tillbehör och avviker ofta från vissa vanliga standarder – som t ex anslutningarna på slangpaketet. Av denna anledning är det tillrådligt att du bekantar dig teoretiskt med de olika metoderna och bestämmer dig för en av dem. Var och en har specifika fördelar, nackdelar, krav och passar ett visst scenario.

strömförsörjning och ström

För maximal prestanda kräver högkvalitativa svetsmaskiner en trefasström, vilket också är känt under namn som industriström eller byggplatsström. Konventionella nätkontakter med en enfasspänning på 230 volt begränsar dig till ett lågt till medelhögt område, vilket dock räcker för de flesta uppgifter upp till halvprofessionell nivå. Problemet som dock förekommer oftare är att den höga startströmmen utlöser den 16 amperesäkring som är vanlig i hushållen. Om du har en motsvarande anslutning bör du föredra 400 volt trefasström.

Möjligheter till inställning

Beroende på materialets väggtjocklek och svetsprocessen behöver du olika spänningar för att uppnå ett optimalt resultat. Du bör därför kontinuerligt kunna reglera största möjliga spänningsområde. Dessutom är steglös styrning av trådmatningen användbar så att du kan anpassa svetshastigheten perfekt till situationen och materialet. Andra alternativ som ett justerbart gasefterflöde visar sig vara till hjälp i vissa fall, men är inte absolut nödvändiga, särskilt när man börjar med gasskärmad bågsvetsning.

Weiterlesen:
Silikatfärg » Speciella egenskaper vid bearbetning

teknik

Modern gasskyddad svetsutrustning använder IBGT-transistorer och mikroprocessorer för att generera och reglera optimal spänning och ström i realtid. De erbjuder många fördelar som låg vikt och enklare hantering. Den klassiska tekniken med transformatorer visar sig dock vara utomordentligt robust, medan kretsar med miniatyriserade komponenter är mer mottagliga för störningar. Ändå är fördelarna för tillfälliga användare och nybörjare klart större än dem, så du bör generellt föredra inverterteknik.

service och support

Tyvärr är det bara ett fåtal tillverkare som förser sina apparater för inertgassvetsning med komplett dokumentation – ofta saknas manualer och instruktioner i grunden, även om de handlar om grundläggande funktioner. Detta problem påverkar inte bara okända utan även några välkända tillverkare. Av denna anledning, om du har liten eller ingen erfarenhet, undvik exotiska och ge företräde åt populära modeller. Du hittar snabbt hjälp för dem om du stöter på problem under driften, och tillverkarna erbjuder dig permanent support på tyska i deras eget intresse.

Visning och noggrannhet

Högkvalitativa och professionella svetsmaskiner börjar på ett mellanfyrasiffrigt eurobelopp. Modellerna som erbjuds på marknaden riktar sig därför i första hand till gör-det-själv-are och små till medelstora företag, men uppnår aldrig precisionen och mätnoggrannheten hos enheter i högre prisklasser. Ett välkänt problem är att det ibland förekommer betydande avvikelser från målvärdet, till exempel med den effektiva strömmen. Din digitala display kan vara ett användbart orienteringsverktyg, men bör inte överskattas som ett inköpskriterium.

Video: Inertgassvetsning — hur fungerar det?

Häufig gestellte Fragen

Vad är principen för gasskärmad bågsvetsning?

Under svetsning förhindrar skyddsgasen oxidation av svetsfogen genom att hålla syret i luften borta från den glödheta metallen. Dessutom påverkar det smältans flöde och ger därmed en bättre anslutning av arbetsstyckena. Inertgassvetsning ger rena och elastiska svetsfogar med liten slaggbildning.

Vilka processer finns det för inertgassvetsning?

De vanligaste processerna för gasskärmad bågsvetsning är TIG och MIG samt MAG. De skiljer sig åt i vilken typ av skyddsgas och vilka elektroder som används — TIG använder en icke förbrukningsbar volframelektrod, medan MIG och MAG använder en förbrukningsbar elektrod, som i vissa fall ersätter matningen av svetstråd som bindemedel.

Vilka skyddsgaser används?

Antingen passiva gaser som ren argon och den dyrare helium eller aktiva gaser som koldioxid eller en blandning av detta och argon används som skyddsgaser. Aktiva skyddsgaser reagerar med den flytande metallen och påverkar dess egenskaper, medan passiva endast tjänar till att skydda svetspunkten från kontakt med luft.

Vilka är fördelarna med inertgassvetsning?

Svetsning med skyddsgaser är en utveckling av svetsning med elektroder (MMA eller ARC) Det ökar effektiviteten och kvaliteten och möjliggör skapandet av fina svetsar utan stänk eller slagg. På grund av många fördelar är inertgassvetsning nu de facto standarden för industriell och professionell svetsning inom många områden. Vissa material som tunnplåt eller aluminium kan svetsas elektriskt nästan uteslutande med skyddsgas.

Vilka är nackdelarna med gasskärmad bågsvetsning?

Gasskärmad bågsvetsning har i huvudsak två stora nackdelar: För det första ökar den extra tillförseln av gas den tekniska ansträngningen. Dessutom är svetsning med skyddsgas i utomhusområden problematiskt, eftersom även låga vindhastigheter är tillräckliga för att blåsa gasen från svetspunkten och därmed neutralisera dess positiva effekt.

Hur komplex är inertgassvetsning?

Svetsning med skyddsgas är redan möjligt för gör-det-självare utan problem, den extra ansträngningen är begränsad. De högre investeringarna för utrustningen och behovet av mer utrymme på grund av gasflaskorna påverkar negativt. Ändå erbjuder inertgassvetsning fördelar som inte ska underskattas, som redan ger effekt om man bara svetsar ibland men regelbundet eller om man prioriterar maximal kvalitet.

Ссылка на основную публикацию