0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Was ist besser: Silikatputz oder Silikonharzputz?

Was ist besser: Silikatputz oder Silikonharzputz?

Två namn — två specialister: Silikatputs och silikonhartsputs kan låta väldigt lika, men de har inte mycket gemensamt. Var och en av de två gipstyperna fyller sin egen nisch med sina speciella egenskaper. Tillsammans med dig vill vi gärna svara på frågan om silikatputs eller silikonputs är rätt för dig, så att du kan vara varaktigt nöjd med din väggbeläggning.

Unter der Lupe: der Silikatputz

Silikatputsen består huvudsakligen av mineralkomponenter med max 5 % organiska tillsatser. Kaliumvattenglas, som har egenskapen att kiselbinda fast med mineraliska substrat, fungerar som bindemedel.

Som ett resultat anses denna typ av puts inte bara vara mycket miljövänlig, utan också extremt vidhäftande och robust. Den klor nästan fast på ytan, men låter ändå väggen andas fritt.

Silikatputs har en frätande effekt när den är våt eftersom den är mycket alkalisk. Därför bör du vara försiktig vid bearbetning. Efter torkning är typen av gips helt ofarlig för människor och djur, men förhindrar att mögel, alger och bakterier sätter sig.

Under förstoringsglaset: silikonhartsplåstret

Silikonhartsplåstret har ett mycket högre organiskt innehåll och speciella syntetiska hartser fungerar som bindemedel. I vissa fall innehåller den även en god del plastgranulat. Miljövänligheten är därför begränsad, men materialet har andra fördelar.

Naturligtvis innehåller denna typ av gips alltid silikonharts, men ibland bara i mycket små mängder. Ju mer av denna ganska dyra substans den innehåller, desto starkare blir den så kallade »pärleffekten«, som kan ökas nästan till »lotuseffekten«.

Dagg- och regnvatten rinner helt enkelt av den färdiga beläggningen och sköljer bort det mesta av smutsen. Alger och mögel har knappast en chans. Det är också mycket svårt för smuts att fastna på ytan. Materialet är väldigt elastiskt och går nästan aldrig sönder.

Weiterlesen:
Isolera vägg » En översikt över isoleringsmaterialen

Direktvergleich: Die Eigenschaften der beiden Putzsorten

Vad ska det vara: silikatgips eller silikonhartsgips? Vi vill hjälpa dig att fatta ett solidt beslut med denna direkta jämförelse.

silikatgipssilikonhartsgips
Frätande när det är blöttOfarligt när det är blött
Rent mineralisktHögt plastinnehåll
Kan spädas med kaliumvattenglasSpädbar med vatten
Anses vara miljövänligtAnses inte vara miljövänlig
Kiselifierad med mineralunderlagFastnar på ytan
Torkar upp ganska styvtHög elasticitet
Effektiv mot svamp, mögel, bakterierEffektiv mot svamp, mögel, bakterier
Mycket spridbarBegränsad spridbarhet
Lite vattenavvisandeStarkt vattenavvisande
Extremt tålig och robustPärleffekt, smuts har knappast en chans
tips och tricks
Silikonhartsputs är särskilt lämplig för vädersidan av huset, men det elastiska materialet finner sin plats även på värmeisolerande kompositsystem.
Ссылка на основную публикацию