0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Sandblästring av en trätrappa

Sandblästring av en trätrappa

Gamla trätrappor har sin alldeles egna charm. De målas dock ofta flera gånger under åren, så att det kan bli flera lager färg på trappan. Om du verkligen vill restaurera eller rusta upp en trätrappa på ett hållbart sätt måste den gamla färgen bort. Ett alternativ som vi skulle vilja presentera för dig här är att sandblästra din trätrappa.

Tekniker för att ta bort en trätrappa

Medan gamla trätrappor alltid framstår som tidlösa i sin design och utstrålar en mycket unik atmosfär, ser de gamla färgskikten, som de ofta är målade med flera gånger, väldigt olika ut. Möjligheterna sträcker sig från schellack till syntetiska hartsfärger och glasyrer. Dessa appliceras ofta i tidigare samtida färger och många lager. Det finns flera sätt att ta bort färgen:

  • Slipa ner trätrappor
  • Värm den gamla färgen med en varmluftspistol och ta bort spateln eller skrapan
  • Skala eller luta trätrappan
  • trätrappor strålar

Borttagning av färg från de enskilda trappkomponenterna

Så det finns olika alternativ för hur man tar bort lacken från en trätrappa. Risers och stringers kan vanligtvis slipas ner. Senast när det kommer till räcke och ledstång blir det ofta lite knepigare. Det är inte ovanligt att varmluftspistolen och färgen tas bort först för att provas. Detta fungerar dock endast med lämpliga färgprodukter.

Glaspärla eller sandblästring av en trätrappa

Att strippa trätrappan är dessutom ett effektivt alternativ, vilket också kan vara mycket tidskrävande om det är flera lager färg. Därför övervägs ofta sandblästring av trätrappan. En trätrappa kan även blästras med glaspärlor eller slagg.

Weiterlesen:
Betongning av rampen » Instruktioner i 6 steg

sandblästringstekniker

Först måste man skilja på lågtrycksblästring (ca 0,6 bar) och vanlig sandblästring (upp till 10 bar). Trycket beror dock på kornets storlek och vilken typ av granulat (sand, glas, slagg etc.) du vill blästra. Så det krävs sandblästringsexpertis.

Förutsättningar och krav för att sandblästra en trappa

Du ska även omsluta trätrappan om huset är bebott eller inte tomt. Annars kommer sanden att tränga in i varje spricka i ditt hus. Att köpa en sandbläster brukar inte löna sig eftersom du inte kommer särskilt långt med en billig apparat. Bra enheter börjar i det lägre intervallet runt 800 till 1.000 XNUMX euro.

sandblästringsansträngning

För en medelstor trappa behöver du en säck sand för två steg (mellan 5 och 10 euro). Du bör dock inte sandblästra varje träbit. Endast hårda och ibland medelhårda träslag är lämpliga för detta.

Det skulle vara trätrappor gjorda av ek, bok, men också gjorda av tropiskt trä. Tänk dock på att ofta bara trappsteg och ledstänger är gjorda av lövträ. Kinder och räcken är ofta gjorda av mjuka träslag som furu.

Allt trä är inte lika lämpligt för sandblästring

Beroende på vilket granulat som används och det tryck som sätts vid sandblästring kan det även hända att träytan blir «rustik». Träet är hårdare vid årsringarna än däremellan. Så det kommer att tas bort snabbare här. Ringarna och kornen höjs snabbt. Det kan också vara lämpligt att flamma upp trappan för sandblästring.

Sammanfattning: Sandblästring är effektivt men krävande

Slutsats: att sandblästra en trätrappa är inte direkt billigt, men det är ett snabbt och effektivt sätt att ta bort färg. Ett visst lager trä tas dock också bort. Dessutom ska föroreningar från sprängmediet beaktas. För att kunna sandblästra en trappa riktigt professionellt är specialistkunskap och erfarenhet oumbärlig.

tips och tricks
Vill du renovera en trätrappa finns det många olika alternativ. Du kan till exempel renovera en trätrappa med laminat. Även kakelsättning av en trätrappa är i princip genomförbart. Den interna journalen ger dig massor av värdefulla råd.
Ссылка на основную публикацию