1 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Bergaska — lite känd som trä, men mycket hög kvalitet

Rönn — lite känd som trä, men av mycket hög kvalitet

Bergaskan, eller tjänsteträdet, som det också kallas, är ett mycket högkvalitativt trä med utmärkta egenskaper. Det är mycket likt päronträd och värderas därför ofta som det så kallade «schweizerpäronet».

Tekniska värden

MätvärdesbeskrivningVärde
bulkdensitet0,67 – 0,90 g/cm³
Tryckhållfasthet45 – 55 N/mm²
böjhållfasthet93 – 108 N/mm²

Övriga beteckningar och DIN-beteckning

Bergaskan är ett mycket vanligt träd i Europa som har använts i många tusen år. Följaktligen finns det också olika och mycket olika namn på trädet och träet:

  • atlas trä
  • sidenträ
  • Atlas Berry Wood
  • rönnved
  • sorb
  • schweiziska päronträd

Aussehen

Spannmål

Fiberflödet är mycket oregelbundet, årsringar syns tydligt i träet. Strukturen ser enkel men elegant ut och påminner mycket om päronträ.

Färg

Till skillnad från det klassiska päronträdet är träet på bergaskan mycket rödare i färgen. Detta är ett bra sätt att skilja mellan de två träslagen.

Eigenschaften

Rönnved är bara måttligt hårt, men tätt och tungt. Bearbetning kräver mycket ansträngning, verktyg bör härdas om möjligt.

krympning och torkning

Torkning kräver mycket omsorg, eftersom det finns en hög tendens till sprickbildning och skevhet. Rönnvedens krympningsbeteende är mycket uttalat.

motstånd

Rönnved är varken väderbeständigt eller resistent mot svamp- och insektsangrepp. En utomhusanvändning är därför inte möjlig.

användning

Bergaskträ används till stor del som det klassiska päronvedet, det vill säga främst till snideri- och svarvarbeten. På grund av dess höga dimensionella noggrannhet tillverkas även mätinstrument, rutschbanor och musikinstrument av bergaskträ.

Ursprung

Bergaskan är hemma i hela Centraleuropa, mindre bestånd finns även i Nordafrika och Mellanöstern. Dessa bestånd har dock ingen betydelse för skogsbruksändamål.

priser)

Bergaskved kostar vanligtvis mellan 1.600 2.200 och 1.400 1.600 EUR per m³ i virkeshandeln. Detta gör det ännu dyrare än det ursprungliga päronträdet (XNUMX XNUMX – XNUMX XNUMX euro per m³).

Weiterlesen:
Bygga en tv-vägg av gipsskivor » Så görs det

Här hittar du en översikt över de viktigaste träslagen världen över. En översikt över de viktigaste typerna av tropiskt trä, som Angelique, finns här

tips och tricks
Om du bjuds på «Schweizisk päronträd» är det väldigt ofta faktiskt rönnved — det höga priset för den speciella päronträdsvarianten brukar därför vara motiverat.
Ссылка на основную публикацию