0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Renovera trätaket — tips och tricks

Renovera trätaket — tips och tricks

Är trätaket inte längre vackert eller trasigt på vissa ställen? Då behöver den inte tas bort direkt och ersättas med en ny filt. Den kan renoveras med relativt liten ansträngning.

Trätak i behov av renovering

Trätak går sällan av eftersom de inte används mycket. Ändå kanske träet inte längre ser snyggt ut eftersom färgen lossnar eller hål syns. Även efter vattenskador kan taket påverkas. Beroende på skicket på trätaket har du olika alternativ för att renovera och modernisera det samtidigt:

  • måla om träet
  • fylla hål
  • byt ut enskilda brädor eller paneler

Måla om trätaket

Att måla om trätaket är ett sätt att ge det ett fräscht utseende. För att göra detta, slipa ner färgen eller lacken. Du behöver inte ta bort hela beläggningen, bara tillräckligt för att det inte ska finnas lös färg eller lackflagor kvar i taket så att det nya färgskiktet fäster bra.

När du väljer färg, se till att den matchar den gamla färgen. Om taket är målat kan du enkelt måla om det. Till exempel, om trätaket tidigare målats vitt, är det bättre att välja rätt färg på trä.

Reparera hål och sprickor

Ett trätak kan ha hål från krokar eller ögon för lampor eller hängande växter. Sådana små hål kan snabbt täppas till med specialvax. Detta vax finns i många färger. Större hål kan förslutas med träpluggar.

Sprickor kan också fyllas med vax. Men träet krymper och sväller beroende på luftfuktigheten. Det är därför möjligt att en spricka som stängdes på sommaren öppnar sig på vintern. Men så länge taket förblir stabilt är sådana sprickor ofarliga.

Weiterlesen:
Värm upp cementmassan ordentligt - så här görs det

Byt ut brädor eller paneler

Om skivorna eller panelerna inte längre kan repareras måste du byta ut dem. Detta är särskilt irriterande när brädorna är i mitten av taket. I det här fallet, demontera taket från sidan tills du når de skadade brädorna och sätt in nya element.

Ссылка на основную публикацию