0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Renovera köket — kostnader & prisexempel

renovera kök

Den genomsnittliga kostnaden för att renovera ett kök ligger på mellan 4.000 10.000 euro och XNUMX XNUMX euro, men kan variera mycket i enskilda fall beroende på omfattningen av renoveringen. Vår artikel visar kostnadsexempel från praktiken och går in i detalj på alla kostnadsbestämmande faktorer.

Kostnadsexempel: Renovera köket

Exempel på situation:

 • Kök|Längd 4|50 m
 • Rumsstorlek 20 m²
 • Köksfoliering av specialistföretag inklusive bänkskiva
 • Måla väggar i färg (målerifirma)
 • nytt matbord + stolar
 • ny buffé
 • ny fönstertäckning
postpris
köksfolie1.650 EUR
måla väggar1.550 EUR
köksmöbler1.890 EUR
totalkostnad5.090 EUR

Längre ner i artikeln hittar du ytterligare ett prisexempel, med en dyrare exempel situation. Detta kommer att ge dig en känsla för bandbredden för det möjliga kostnadsspektrumet.

kostnadsfaktorer

 • Köksrenovering
 • köksrenovering (rum)
 • Extraarbete

Köksrenovering

Det finns ett antal sätt på vilka en köksenhet som ser för gammaldags ut kan glänsa i ny prakt. Det betyder inte alltid automatiskt att man köper ett nytt kök – ett äldre kök kan också renoveras till lägre kostnad, med lite skicklighet kan man också göra det till ett riktigt drömkök.

Byt ut köksfronter. Med många systemkök från möbelaffären kan du ofta fortfarande köpa matchande köksfronter år senare. Att köpa nya fronter är då ett väldigt enkelt sätt att renovera köket i grunden, med lite skicklighet kan du även själv montera ersättningsfronterna.

Som ett alternativ – vid särskilt högkvalitativa kök – kan man även få fronterna utbytta mot nya specialtillverkade fronter. Specialiserade tjänsteleverantörer ansvarar för tillverkningen av fronterna och vid behov monteringen.

Vilka kostnader som kan förväntas i båda fallen kan du ta reda på i vår artikel Byte av köksfronter: Läs på kostnader.


Att byta ut köksfronterna ger köket ett helt nytt utseende

Weiterlesen:
Sked i mikrovågsugnen » Skadar det dig?

Limma köksfronter (ha dem). Precis som nästan alla andra möbler kan även köksfronter folieras. För högkvalitativa bilder kommer vanligtvis med en kostnad mellan 30 och 50 EUR per meter räknas. Specialfilmversioner och design kan också vara dyrare.

Med lite skicklighet kan du själv slå in frontdelarna och köksstrukturen, men om du får jobbet utfört av ett specialistföretag får du oftast betala för det mellan 30 och 80 EUR per meter Beräkna. (Ytterligare) foliering av bänkskivan är vanligtvis dyrare, med arbetskostnader som är vanliga mellan 100 och 150 EUR per meter förväntas, med större ansträngning ännu mer.

Måla köksfronter (låt dem). Köksfronter och kökskonstruktion kan också målas — men för ett visuellt perfekt resultat bör detta arbete överlåtas till ett specialistföretag. Vilka priser som kan förväntas för att måla köket kan du ta reda på i detalj i vår artikel Måla köket: Läs på kostnaderna.

Byt ut bänkskivan. En ny köksbänk kan ofta förändra helhetsintrycket på ett äldre kök väldigt effektivt. Du kan ta reda på i detalj vilka kostnader som kan förväntas för att byta ut bänkskivan av ett specialistföretag i vår artikel Byte av köksbänk: kostnader. Vi visar i detalj vilka kostnader du har att räkna med för en ny bänkskiva i vår artikelbänkskiva i köket: Pris.

Förnya inbyggda vitvaror. I många fall kan det vara en bra idé att byta ut föråldrade inbyggda vitvaror (spis, kyl, diskmaskin). Det kan också hjälpa vid modernisering av köket att helt enkelt byta ut den gamla hällen mot en modern glaskeramikhäll. Om du själv utför bytet är det viktigt att se till att hällen är ordentligt tät.

Gör om köksstänken. Kakelbacksplashen, som fungerar som stänkskydd på kökets bakvägg, kan folieras eller målas om. Om du låter målningen utföras av ett specialistföretag är det dock stora kostnader att räkna med även med mindre bakväggar.Detta kan du läsa mer om i vår artikel Måla kakel: kostnader. Vid behov måste även färgen på kakelfogen anpassas, vilket medför extra kostnader. Hur som helst är limning över plattorna det billigare alternativet.

Weiterlesen:
Vita fläckar på keramikhällen » Orsaker och åtgärder

Ordna om köksskåpen. I många fall överensstämmer inte (eller inte längre) köksskåpens layout med nuvarande behov. Genom att lägga till nya hyllor och inredning kan du göra det befintliga förvaringsutrymmet mycket mer användbart – och kanske kan du i framtiden även få plats med saker i köksskåpen som inte fick plats där tidigare.

köksrenovering (rum)

Nytt golv. Gamla och utslitna golvbeläggningar kan ofta bytas ut billigt, till exempel genom att lägga nytt fuktsäkert laminat själv, materialpriserna är fortfarande relativt billiga i detta fall. Detta är naturligtvis bara ett sätt att förnya den befintliga golvbeläggningen.

Att lägga (nya) klinkergolv är något dyrt, men är nästan alltid värt det på lång sikt på grund av lång livslängd på högkvalitativa klinkergolv (vanligtvis 30-50 år). Du kan ta reda på i detalj vilka kostnader du måste beräkna för det nya klinkergolvet från specialistföretaget i vår artikel Lägga kakel: Kostnader per m².

Ett nytt klinkergolv kan väldigt ofta utan problem läggas på ett gammalt klinkergolv – det kallas för kakel-på-kakel-systemet. Genom att använda speciella, särskilt tunna renoveringsplattor, håller sig även golvets bygghöjd inom rimliga gränser och du sparar dig själv för dyrt borttagande av den gamla klinkerbeläggningen.


Kakelformen har en inverkan på läggningskostnaderna

Måla väggar. Du kan också enkelt måla om väggarna själv. Du kan ta reda på i detalj vilka kostnader som uppstår vid målning av ett specialistföretag i vår artikel om målning av rum: läs kostnaderna.

Mer komplexa väggdesigner, som en stenmur inomhus eller kakel på väggarna, orsakar då naturligtvis betydligt högre kostnader.

Förnya köksmöbler. Nya köksmöbler, som ett nytt matbord med stolar, köksskåp och bufféer eller till och med bara enkla vägghyllor, kan göra mycket för att köksmoderniseringen ska bli lyckad – och även kökets bruksvärde höjs igen som en del av köksrenoveringen.

Weiterlesen:
Byt ut köksbänkskiva - ➱ Kostnad och tips 【Uppdatering: 2022】

De befintliga fönstren bör inte heller glömmas bort: nya fönsterbeklädnader kan ofta förändra det övergripande utseendet på ett rum avsevärt. Du kan hitta en kostnadsjämförelse mellan plisségardiner, gardiner och persienner i den här artikeln.

Kostnadsexempel komplext utförande

Exempel på situation:

 • Kök|Längd 4|50 m
 • Rumsstorlek 20 m²
 • Tillverkning av nya fronter (exakt i storlek), självmontering
 • Designa väggar i flera färger (måleriföretag)
 • lägga högkvalitativt klinkergolv (tidigare: trägolv)
 • nya köksmöbler av hög kvalitet
postpris
köksfronter2.370 EUR
väggdesign2.420 EUR
klinkergolv2.720 EUR
köksmöbler3.450 EUR
totalkostnad10.960 EUR

Spara kostnader

Kostnader kan sparas genom följande åtgärder:

 • Tänk på egna insatser: t.ex. T ex självfoliering av köksfronterna, lägga ny golvbeläggning på egen hand — då uppstår endast materialpriset för allt arbete
 • Överväg att köpa nytt: Billiga inredda kök är ofta det enklare alternativet (inredningskök: priser, köksmontering: kostnader)

Video: professionell foliering av ett kök i lantlig stil

Vanliga frågor

Hur mycket kostar det att renovera ett kök?

I vårt exempel kostar köksrenoveringen 5.090 XNUMX euro. Men många faktorer påverkar det faktiska priset.

Vilka faktorer påverkar priset?

De viktigaste faktorerna är renoveringens omfattning (köksfronter, golv, köksinredning) och vilken renoveringsmetod som valts (byte av köksfronter, måla, linda in dig, förnya bänkskivan etc.). Fler faktorer finns här.

Vilka möjligheter finns att spara kostnader?

Kostnader kan särskilt sparas genom att göra så mycket arbete som möjligt när du själv renoverar köket. Vid behov bör du också överväga att köpa ett nytt, billigt inredningskök som ett alternativ och jämföra de totala kostnaderna. Du kan hitta fler sätt att spara pengar här.

Ссылка на основную публикацию