0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Ramat jordgolv – vad är det egentligen?

Rammat jordgolv — vad är det egentligen?

Lera är ett välkänt byggmaterial och har fått en renässans de senaste åren, framför allt på väggar. Men hur ser det ut, kan man också skapa ett lergolv i vardagsrummen? Det är här det rammade jordgolvet kommer in i bilden.

Det rammade jordgolvet i lägenheten

Det verkar nog lite konstigt för många läsare till en början: ett lergolv i vardagsrummet. Är inte det smutsigt och konstigt? Faktum är att leran inte bara gör bra saker på väggen i form av gips. Golvet är mjukare än ett betonggolv, men ändå väldigt hårt, det ger ett behagligt inomhusklimat. Och han har en speciell brun färg.

Vad betyder rammad jord?

I princip är termen rammad jord självförklarande: den är rammad, d.v.s. komprimerad jord. Leran är packad så mycket att den inte längre ger vika. Tidigare gjordes det för hand, så det här golvet innebär mycket jobb. Idag har vi utrustning för detta.

Konstruktion av ett rammat jordgolv

Det rammade jordgolvet (som andra golvbeläggningar) har en speciell struktur. Han ser ut så här:

  • kapillärbrytande gruslager
  • Rammat jordlager med tillsatt spån
  • Lera filler med ytbehandling

Detta är bara ett möjligt sätt att bygga upp golvet, det finns andra också, till exempel är gruslagret onödigt om man applicerar den rammade jorden direkt på skriden. Det är viktigt att du samarbetar med en professionell när du planerar ett rammat jordgolv.

Hur tjocka lagren är varierar också. Gruslagret kan vara 40 cm tjockt, det rammade jordlagret 15-20 cm, beroende på hur hårt jorden används och hur den byggdes. Lerspaden på ytan är bara några millimeter tjock.

Impregnering av det rammade jordgolvet

När du är färdig med golvet inklusive spackelskiktet kan du impregnera det. Detta händer till exempel med linolja. Denna behandling ger golvet en mjuk glans.

Weiterlesen:
Kakel i gult » möjliga användningsområden och priser
Ссылка на основную публикацию