Vattenrör rör-i-rör — vad betyder det?
Vattenrör rör-i-rör — vad betyder det?
Ett rör-i-rörsystem används när det gäller att rehabilitera vattenledningen med liten ansträngning. Men nya ledningar kan också läggas rör-i-rör. I den här artikeln kan du ta reda på exakt vad som ligger bakom och hur implementeringen ser ut.
rör-i-rör
Som namnet antyder betyder rör-i-rör att ett rör ligger i ett annat. Inner- och ytterrören kan ha olika egenskaper.
Rör-i-rörsystem för nyinstallationer
Om du lägger ett VVS-system bör du isolera rören Det fungerar enkelt med rör-i-rör-systemet: det invändiga röret bär vatten. Det finns ytterligare ett rör runt röret som skyddar vattenröret och som samtidigt isolerar det.
Rör-i-rörsystem används även i värmebyggande, till exempel med golvvärme. I detta fall ligger de vattenförande rören i flexibla skyddsrör som låter värmen passera igenom. Om värmerör för radiatorer ska läggas med ett sådant system finns det ett isoleringsskikt mellan de två rören. På så sätt når det varma vattnet bara radiatorn och tappas inte bort på vägen dit.
Ett rör-i-rör-system är för övrigt också ett alternativ om du ska lägga vattenrör i trädgården, speciellt om du vill dra en jordkabel på samma ställe. Ytterröret används för att skydda både vatten- och elledningar.
Renovera med rör-i-rör
Rör-i-rör-rehabilitering används till exempel för avloppsrör. Principen bygger på att en plastmassa sprutas in i röret som ska renoveras och bildar ett nytt rör på dess väggar. På så sätt behöver avloppsrören inte längre tas bort för att sanera dem. Detta sparar mycket arbete, särskilt på platser där rören inte är lättillgängliga eller vid rehabilitering av långa sträckor.
En annan rör-i-rör-teknik är den så kallade inlinern, det vill säga slangar som blåses in i defekta avloppsrör och därmed bildar ett andra rör som avloppsvattnet senare rinner igenom.