0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Rödmögeln – hur farlig är den?

Den röda hästen – hur farlig är den?

Rödmögel förekommer också ibland i bostadshus. Vilka speciella egenskaper den har, hur den brukar se ut och hur farlig den är för människor kan du ta reda på i detalj i följande artikel.

Typisk rödmögel

Den typiska rödmögel som ofta förekommer i hus är också känd under namnet Neurospora sitophila. I folkmun kallas det också ofta för «röd bagarform». Även andra typer av mögel kan få en rödaktig till röd färg, men den röda bakarmögeln är oftast lätt att känna igen på grund av sitt utseende. .

Särskilda egenskaper

Rödmögel sätter sig väldigt ofta på spannmål och spannmålsprodukter (därav namnet bagarmögel). Det kan dock även spridas till andra material och om det finns tillräckligt med fukt (fuktinträngning av materialet) kan det även infektera andra, mestadels cellulosahaltiga ämnen. Dessa inkluderar:

  • Holz
  • kartong
  • papperstapeter
  • ruttnande växter eller delar av växter
  • Gipsskiva (som plåt

spridning

Enskilda underarter av rödmögel kan hittas över hela världen, men Neurospora sitophila är huvudsakligen spridd i Centraleuropa och mindre i andra länder. Den finns också ofta i bagerier, varför den bär dess namn. Det förekommer dock ibland även i bostadshus, särskilt i mycket fuktiga rum som badrum och kök.

Typiskt angrepp

Mycket typiska typer av angrepp i huset är fogtätningarna och områdena under fläktkåpan. Andra dåligt ventilerade eller fuktiga platser i badrum och kök är också möjliga.

socialisering

Rödmögel är ganska vanligt med andra typer av mögel. I det här fallet ett färgglatt, lätt igenkännligt nätverk av olika artformer. Eftersom det knappast är möjligt att bestämma den enskilda arten utan att konsultera en expert bör man alltid vara försiktig med sådana flätor.

Aussehen

Färg

Rödmögel har en typisk, distinkt röd färg. Beroende på bosättningsort kan det röda också anta andra färgnyanser, men förblir vanligtvis tydligt igenkännligt. I huset sträcker sig dess typiska färg vanligtvis från roströd (rostliknande nyans) genom ljusröd till mörkare röda nyanser. Ibland kan färgen vara så blek att svampen bara syns svagt.

Weiterlesen:
Ta bort solskyddsfläckar från vit tvätt » Så här fungerar det

konsistens

Konsistensen kan ändras något beroende på rådande miljö- och underjordsförhållanden, men i många fall bildar rödmögeln slemmiga, jästliknande avlagringar. Andra arter kan bli ulliga duniga med tiden, och växer nästan alltid väldigt snabbt.

sjukdomsrisk

Rödmögelsporer, om de andas in, kan orsaka allvarlig lungsjukdom som i allmänhet är mer dramatisk än andra typer av mögel. Försiktighet krävs här i alla fall, särskilt att bära en ansiktsmask är viktigt.

tips och tricks
Ljusröd mögel förväxlas ofta med gul mögel. En analys är därför ofta nödvändig för att kunna initiera framgångsrik kontroll. Det är bäst att konsultera en professionell för detta.
Ссылка на основную публикацию