0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Olja eller måla bänkskivan?

Olja eller måla bänkskivan?

Med bänkskivor av äkta trä uppstår alltid frågan om köksbänken ska oljas eller lackas. I den här artikeln kan du läsa om för- och nackdelar med båda alternativen och vad som har visat sig bättre i praktiken.

träoljor

Vid oljning ska man alltid vara uppmärksam på vilken träolja man använder. Alla oljor är inte skapade lika för köket, och alla oljor ger inte samma skyddsnivå. När du köper, var särskilt uppmärksam på följande egenskaper

  • färglös
  • livsmedelssäker och lösningsmedelsfri
  • saliv och svettsäker
  • nötningsbeständig

Framför allt är livsmedelssäkerheten mycket viktig. Det är bäst att även använda så kallade hårda oljor, som ger ett betydligt bättre skydd. Det finns även speciell bänkskivaolja i byggvaruhus.

Olja tränger in i träytan upp till 2 mm djup och skyddar träfibrerna. När det härdar skapar det en mycket hållbar och vattentät yta.

Fördelar med målning

En färg bildar alltid ett tätt (även diffusionstätt) ytskikt. Detta skyddar träet mycket bra. Fukt och smuts kan inte komma till träytan och den lackerade ytan kan även rengöras utan problem. Efterbehandling är inte längre nödvändig.

Nackdelar

Om färgskiktet är skadat (repor, spår, slitage på enskilda ställen) kan problem snabbt uppstå. Vatten kan tränga in genom sprickorna och sätta sig i träet. Eftersom det inte längre kan avdunsta leder detta snabbt till missfärgning och svullnad av träet. Dessutom leder hårt arbetande träslag ibland till sprickor och sprickor i färgen.

Fördelar med oljning

Inoljning är en mycket naturlig behandling som gör träytan mycket motståndskraftig och avsevärt förlänger träets livslängd. Skyddet sker direkt på själva träet som också är avsevärt förstärkt.

Nackdelar

Det måste oljas om igen och igen. Skyddet är inte heller komplett, eftersom fläckar på ytan inte hålls borta från träet som ett lager lack. Träet är i princip vattenavvisande efter oljning – men inte helt «vattentätt». Detta gäller även om du vaxar efter oljning – inte heller här är skyddet komplett.

tips och tricks
Se också till att olja om träet om och om igen. Detta måste göras oftare i hårt använda områden, annars räcker det med 1 – 2 gånger per år.
Weiterlesen:
Gasspis säkerhet » Vilka är farorna?
Ссылка на основную публикацию