0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Vid vilken temperatur fryser vattenledningarna?

Vid vilken temperatur fryser vattenledningarna?

Alla vet att vatten kan frysa vid 0°C. Men det betyder inte att vattenledningarna fryser direkt när det blir lite kallare. Varför är detta och vid vilken temperatur finns det risk för frysning?

När fryser vattenledningen?

Om vi ​​går in i trädgården en frostig morgon ser vi ett tunt lager is på en pöl eller en otömd vattenbehållare. Detta är normalt eftersom stående vatten fryser vid 0°C. Men det betyder inte att vattnet i rören måste lida likadant.

Detta beror på att rören i huset inte är direkt utsatta för den frostiga luften, det vill säga de skyddas av väggen. De bör också vara isolerade, vilket också ger ett visst skydd. Och de flesta rummen i ett hus är uppvärmda, så luften runt kanalerna är varmare än noll grader. Den viktigaste anledningen till att rören inte fryser är dock att vattnet används regelbundet, det vill säga att det hålls i rörelse.

Försäkringsbolag varnar för rörsprängningar, särskilt vid permafrost. Det innebär att temperaturerna måste ligga långt under 0°C under en längre tid för att vattnet i rören ska kunna frysa till exempel över natten. Nuförtiden är detta bara fallet i ett fåtal regioner i Tyskland, men det kan inte uteslutas.

Skydda vattenledningar från frysning

Ett vattenrör fryser inte allt på en gång, utan långsamt. Om det är väldigt kallt under en längre tid kan ett tunt lager frysa, men det ökar ju längre kylan håller i sig. Då bildas det någon gång en plugg som stänger ledningen. Som ett resultat kan det återstående vattnet inte längre rinna, kyls ner och även fryser. Och redan är det högt tryck i vattenröret, vilket gör att röret brister.

Du kan skydda vattenledningarna med flera åtgärder. Att isolera enbart hjälper inte mot permafrost, då är det viktigt att värma upp varje rum med vattenrör åtminstone lite. Rumstemperaturen bör vara minst 15°C i lediga rum och 17°C i upptagna rum. Värmarna förblir på under permafrostperioden.

Weiterlesen:
Producera varmvatten » Med värme eller flödesvärmare?

En annan åtgärd är att öppna rören regelbundet, framför allt på kvällen, och att tömma oanvända rör, till exempel i trädgården.

Ссылка на основную публикацию