0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Motorsåg — vilken blandning måste användas för bränslet?

Motorsåg — vilken bränsleblandning ska jag använda?

Det finns alltid osäkerheter med motorsågar i förhållande till rätt blandning i tanken. Du kan antingen blanda bränsle själv eller använda färdiga blandningar. I den här artikeln kan du läsa vad motorsågar behöver i tanken och vad du ska göra om blandningen i tanken är fel.

Blanda din egen bensin

Bensinmotorsågar drivs av en tvåtaktsmotor. Det betyder att bränslet som används är en blandning av bensin och olja. Eftersom endast en liten mängd av blandningen vanligtvis får plats i motorsågstanken och mindre dunkar (5 l) vanligtvis används, är det värt att köpa oljan i små flaskor (ca 100 ml flaskor). Blandolja för tvåtaktsmotorer måste användas.

Rekommendation

Draper 14447 Blandningsburk 1L för 2-taktsblandning
15,47 EUR

Det är här

Vilken bensin?

Vanligtvis används antingen Super eller Super Plus. Kontrollera alltid om motorsågen har en katalysator (många nyare modeller har). I så fall får du endast använda blyfri bensin!

Premiumbensin är bäst och under inga omständigheter får bensin med ett oktantal under 90 användas.

Blandningsförhållande när du blandar själv

Som regel är blandningsförhållandet för de flesta motorsågar 1:50 — dvs 1 del olja till 50 delar bensin (eller 100 ml olja i en 5 liters dunk med bensin). Äldre motorsågar kan kräva ett annat blandningsförhållande i enskilda fall, men detta anges alltid i bruksanvisningen.

Rekommendation

STIHL HP tvåtaktsmotorolja 1:50; 100 ml innehåll: 10 stycken
28,25 EUR

Det är här

Vissa motorsågar kräver också ett blandningsförhållande på 1:25 eftersom de är designade för TC-klassificeringen. Se alltid till att använda rätt blandning.

Weiterlesen:
Ta bort lim på 4 sätt ∗ Instruktioner, filmer och tips

Tvåtaktsbränsle

Du kan också köpa färdigt tvåtaktsbränsle i rätt blandningsförhållande. Då sparar du dig blandningen.

Rekommendation

Makita P-90211 verktygssats för kedjesåg 19 st.

Det är här

Detta bränsle är ofta det som kallas «alkylatbensin», som tillverkas på ett mycket miljövänligt sätt och säkerställer betydligt bättre motorprestanda. Den säljs ofta under namnet ASPEN 2.

Felaktigt bränsle i tanken

Om du har fyllt tanken med fel blandning får du inte använda sågen, inte ens under en kort stund. Töm helt enkelt tillbaka det gamla bränslet i behållaren (tratten) och fyll det med nytt bränsle. Detta räcker vanligtvis, du kan behöva rengöra tändstiftet när motorsågen inte är igång.

tips och tricks
Se också alltid till att bränsle inte finns kvar i tanken för länge. Gammalt bränsle kan göra att motorsågen startar dåligt eller inte alls, eller går ojämnt. Ryker det däremot är det ofta ett tecken på en felaktig blandning (för mycket olja i bensinen). Men detta kan också ha andra orsaker.
Ссылка на основную публикацию