0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Montering av väggdosa för frånluft – instruktioner

Montering av väggdosa för frånluft — instruktioner

Väggdosan är ett lock på ytterväggen som täcker ett ventilationsrör från kök, badrum eller tvättstuga. Att installera det själv är tidskrävande, men möjligt om du inte drar dig för att borra.

Varför vägglådan?

En väggdosa för frånluften kan vara nödvändig av olika anledningar, till exempel för fläkten i köket, men även för frånluftssystemet i ett badrum utan fönster eller till torktumlaren. Vissa väggledningar är försedda med en elektriskt manövrerad klaff som öppnas när frånluft ska strömma utanför, andra har ventilationsöppningar.

Installera väggdosa

Normalt får ett företag i uppdrag att installera väggdosan. Fördelen med detta är dels att företaget vet vad som behöver göras och kan reagera bra på problem, dels har det rätt verktyg för en så kallad kärnborrning. Självklart kan du också göra det själv.

Planera och genomföra kärnborrning

Kärnborrningen är viktig eftersom frånluftsröret dras utanför genom hålet i husväggen. Planera rätt plats innan du börjar borra. Se till att väggen är fri på utsidan. Vid det här laget bör du redan ha köpt väggdosa och frånluftskanal så att du vet hur stort hålet behöver vara.

Markera diametern på hålet, det vill säga en cirkel eller en rektangel. Mät noga så att avgasröret senare går som du vill. Du kan bestämma positionen med hjälp av platsen för frånluftsanordningen i det inre. Hålet måste vara något större än kanalen för att det ska passa ordentligt. Senare täcks kanten med ett lock.

Borra små hål (6 mm eller 8 mm) på den ritade cirkulära linjen med en murborr. Hålen ska vara tätt intill varandra. Mejsla sedan ut cirkeln och rengör hålet. Alternativt kan du låna en kärnhålsborr, men det är inte billigt.

Weiterlesen:
Klä källarväggen med gipsskivor » När är det vettigt?

Läggning av frånluftsrör och montering av väggdosa

Hur du monterar väggdosan beror på modell. Monteringsanvisningar medföljer vanligtvis samt instruktioner om hur man ansluter väggdosan till den elektriska apparaten eller badrumsventilationen.

Ссылка на основную публикацию