0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Montera en gardinskena själv

Montera en gardinskena själv

Klassiska gardiner och gardiner brukar hängas på gardinstänger, repskenor eller gardinskenor. Med lite manuell skicklighet kan du enkelt installera en sådan gardinskena på egen hand. Du bör dock vara uppmärksam på några viktiga saker under planering och förberedelser för att uppnå bästa möjliga resultat.

Bestäm rätt bredd för gardinskenan

Först och främst, innan du går och handlar i järnaffären måste du ta reda på vilken storlek din planerade gardinskena ska ha. Eftersom man även kan välja mellan enkel- eller flerspåriga gardinskenor är utbudet av modeller ganska stort. Nyckeln är dock att bestämma rätt bredd. Detta är det enda sättet för gardinskenan att senare uppfylla alla funktionella och visuella krav på boendeatmosfären.

Om det inte är ett specialfall som ett snedtak eller ett hörn av rummet finns det en tumregel: planera bredden så att gardinskenan sticker ut ca 20 till 30 cm till vänster och höger om fönstret. På så sätt kan gardinerna senare öppnas tillräckligt brett för att dagsljuset ska komma in i rummet över hela fönstrets bredd. En lite generösare bredd ger också lite mer flexibilitet vid fastsättning av propparna.

Med en fönsterbredd på 140 cm betyder det att din gardinskena bör vara minst 180 cm bred. Man kunde därför skaffa en 180 cm bred gardinskena för detta eller klippa till en lämplig standardmodell till denna längd.

Rätt avstånd mellan fönstret och väggen

Rätt avstånd mellan gardinskenan och väggen är inte bara en fråga om visuell smak. Det bör i alla fall vara minst en knytnävsbredd. Sammantaget är dock flera faktorer avgörande för denna fråga:

  • utförandet av gardinerna (gardiner med draperier)
  • Närvaro av värme eller fönsterbräda
  • Mottaglighet för fukt och mögeltillväxt

Eftersom avståndet mellan väggen och gardinerna påverkar luftcirkulationen och därmed rumsklimatet bör det aldrig vara mindre än ca 10 cm. För att gardiner med veck också ska vara estetiskt effektiva är det bättre att välja ett avstånd på cirka 15 cm från väggen för montering av gardinskenan.

Weiterlesen:
Höjning av dörröverstycket » Du bör definitivt vara uppmärksam på detta

Limma eller borra?

Det finns i princip två alternativ för att installera gardinskenor: limning eller borrning. Den första varianten kan vara frestande, eftersom montering av gardinskenan utan borrning inte nämnvärt stör byggnadsväven och mindre damm och smuts produceras. Takmontering av gardinskenor rekommenderas dock endast för infästning av relativt lätta gardiner och gardiner. Vid enkelspåriga och relativt smala gardinskenor kan noggrann infästning med extra starkt monteringslim definitivt fungera som ett alternativ till borrning och dyning.

I de flesta fall borras hål i taket och pluggar fästs för att installera en gardinskena. Du behöver en lämplig borr för detta (91,82 € på Amazon*) och en hushållsstege för säkert arbete utan risk att falla.

Mät noggrant och markera lim eller borrpunkter i förväg

Före installation bör du noggrant mäta och markera borrpunkterna. På så sätt slipper du att noggrant korrigera felaktigheter senare. Vid limning med monteringslim, se till att taket är så fritt som möjligt från gammal väggfärg och speciellt tapeter. För att säkerställa ett säkert fäste måste därför tapetrester tas bort i förväg på lämpliga ställen för limning av gardinskenan.

Fäst gardinskenan i taket

Som regel anges avstånden mellan borrpunkterna av den gardinskena du har köpt. I grund och botten borde det finnas fler borrpunkter och pluggar om gardinskenan senare ska bära inte bara en lätt gardin, utan även tunga gardiner.

Efter att pluggarna är försiktigt placerade kan gardinskenan (beroende på system) monteras i taket med skruvarna. Till skillnad från limmontage finns ingen väntetid efter skruvning innan upphängning av gardiner och gardiner.

Ссылка на основную публикацию