2 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Installera ett fönsterhandtag

Installera ett fönsterhandtag

Det finns många jobb runt huset som gör-det-själv och ännu mindre tekniskt kunniga boende snabbt och enkelt kan utföra själva. En av dem är att installera ett nytt fönsterhandtag. Nedan hittar du en liten, utförlig guide om hur du installerar ett fönsterhandtag professionellt och vad som behöver tänkas på.

Windows uppgifter

Fönster är en integrerad del av en byggnad. Fönstret tar sig an många uppgifter:

 • Väderskydd
 • ljus in i rummet
 • syn och insikt
 • stilelement
 • Komponent för ventilation

Regelbunden öppning och stängning sätter en belastning på mekaniken

Fönsterhandtaget utsätts för betydande påfrestningar, särskilt på grund av ventilationen, vilket ändå är nödvändigt i de flesta befintliga och gamla byggnader. Det är inte ovanligt att fönsterhandtaget någon gång lossnar. I de flesta fall räcker det att helt enkelt dra åt fönsterhandtaget.

Det är inte ovanligt att fönsterhandtaget måste bytas ut

Men det kan också hända att man måste byta ut fönsterhandtaget eftersom det bokstavligen är utslitet. För att göra detta måste du först ta bort det gamla fönsterhandtaget. Nedan finns en kort guide om hur man skruvar loss ett fönsterhandtag och installerar ett nytt fönsterhandtag.

Steg-för-steg-instruktioner för att installera ett fönsterhandtag

 • nytt fönsterhandtag
 • eventuellt lämplig olja eller fett
 • Eventuellt lämpligt rengöringsmedel (plast och mekanik)
 • skruvmejsel
 • Eventuellt verktyg för rengöring (borste, trasa, etc.)
 • Eventuellt verktyg för olja eller smörjning (oljeburk, spray, etc.)

1. Förarbete

Fönster som är konventionellt installerade idag är vanligtvis vänd-/lutningsfönster. När handtaget är nere är de stängda, korsvis öppna, fönstret kan tippas upp. Sätt handtaget tvärs över.

Du hittar nu ett plastskydd på handtagsbeslaget. De flesta fönster låter dig flytta dem genom att rotera dem. Vrid locket åt vänster som du skulle skruva loss en skruv och placera locket i sidled också. Några lock kräver att du öppnar dem med en skruvmejsel.

Weiterlesen:
Innerfönster » En översikt över möjliga användningsområden

2. Ta bort det gamla fönsterhandtaget

Du kommer nu att se en skruv under och ovanför handtaget. Skruva loss dessa två skruvar. Vicka nu fönsterhandtaget lite fram och tillbaka. Pinnen, en yttre fyrkant, dras alltså ut ur mekanismen.

3. Rengör mekanismen och handtagsstödet

Nu kan du först rengöra greppdynan. Vanligtvis samlas det mycket smuts under, som tar sig dit med kondens och rengöringsvatten. Lys in ett ljus i fönstrets handtagsöppning och kontrollera skicket. Om det behövs måste du rengöra något vid kraftigt nedsmutsad olja eller fett. Var noga med att inte använda aggressiva rengöringsmedel (plast!).

Spraya eller bestryk sedan allt med lämpligt fett eller smörjolja. Fettet eller oljan som du vill använda får inte bli hartsartad.

4. Montera nytt fönsterhandtag

Nu kan du montera det nya fönsterhandtaget. Sätt handtaget i tvärläge, samt monteringslocket. Smörj eventuellt fyrkantsstiftet lite mer. Sätt nu in öppningsmekanismen i fönsterbågen. Skruva i båda skruvarna något.

Dra nu löst den första och sedan den andra skruven. Dra åt skruvarna i en andra omgång. Var noga med att inte dra åt för hårt, annars kan du knäcka trådarna. En liten sladdlös skruvmejsel som kan justeras med ett litet vridmoment rekommenderas.

tips och tricks
Den interna journalen erbjuder dig många guider som hjälper dig med allt som har med dina fönster att göra. Du kan få hjälp med att skala av fönstret samt med att justera fönstret (blockera).
Ссылка на основную публикацию