0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Nya träslag i moderna träfönster

Nya träslag i moderna träfönster

Träfönster är helt klart på frammarsch. Deras höga ekologiska värde, deras höga naturliga isoleringsförmåga och den allmänna trenden mot mer hållbart byggande har skapat en rejäl hype till träfönster de senaste åren. Dessutom finns det alltid nya intressanta träslag på marknaden – läs här vad som har förändrats de senaste åren.

Traditionella träslag för träfönster

Kvalitet som kriterium

Träets kvalitet avgör alltid för hållbarheten och även för den så kallade dimensionsstabiliteten. Olika träslag har dock olika egenskaper i detta avseende. Det är därför inte alla traditionella träslag är godkända för fönsterkonstruktion.

Kiefer

Furu är den vanligaste typen av trä för fönsterkonstruktion. Tallens egenskaper är balanserade, dessutom är furu relativt billig. Detta spelar också roll för slutpriset.

Furu har en rådensitet på 450 — 600 kg/m³, så totalt sett är det inte ett särskilt tungt trä. Obehandlad är den gulaktig till rödbrun.

lärk

Det rödbruna, mörknande träet har utmärkta egenskaper för fönsterkonstruktion. Dess hållbarhet är bevisad. Pris-prestanda-förhållandet är fortfarande acceptabelt med lärkträ, även om det är lite dyrare än furu. Den används även för särskilt rustika golvskivor.

ek

Ekträ används också i fönsterkonstruktion. Det grå till grågula träet är extremt solidt och hållbart, eftersom en typ av lövträ ek har en betydligt högre skrymdensitet (cirka 670 — 700 kg/m³). Det är ännu mer hållbart än lärkträ. Den reagerar dock med järn och ändrar färg vid kontakt. Ekträ är betydligt dyrare, men också betydligt mer hållbart än andra träslag och kräver lite underhåll.

mahogny

Mahogny är stabil och hållbar, den är dessutom relativt okänslig för fukt. Den är uppskattad för sin hållbarhet men är något dyrare.

Weiterlesen:
Fasadpanelpriser - Kostnaderna för fasadskivor i en överblick

meranti

Meranti är också ett tropiskt trä, som känns igen på sin typiska rosa-bruna till mörkbruna färg. Rådensiteten kan variera kraftigt, sämre träslag är inte tillåtna. Meranti kommer främst från Indonesien.

Mindre använda träslag i fönsterkonstruktion

  • Douglas
  • Gran (särskilt i södra Tyskland)
  • Odört
  • SIPO

Brist på meranti

Framför allt har de fluktuerande mängderna av högkvalitativ Red Meranti — med en skrymdensitet på över 500 kg/m³ — lett till att det populära virket används allt mindre. Kvaliteten är inte konsekvent, så detta är en risk för tillverkarna.

Nya träslag på marknaden

eukalyptus

Eukalyptusträ, främst från Brasilien, blir allt mer populärt för träfönster. Kvaliteten här är ibland fortfarande fluktuerande.

Andra tropiska skogar

De mest lovande är just nu Gerutu, Bintangor och även Kasai, som kommer från södra Stillahavsområdet. Alla dessa träslag är inte särskilt kända här och sprider sig därför bara långsamt.

Större användning av mindre använda träslag

Utöver de traditionella träslagen kan de mindre använda träslagen, som douglasgran eller gran, bli viktigare för fönsterbyggandet i framtiden. Detta motsvarar trenden mot beprövade, inhemska produkter istället för tropiska träslag med långa transportvägar.

Ссылка на основную публикацию